Gündem Erzincan'daki toprak kaymasında son durum! İşçilerin yeri tespit edildi

Erzincan'daki toprak kaymasında son durum! İşçilerin yeri tespit edildi

17.02.2024 - 04:00 | Son Güncellenme:

İliç’te kayıp işçileri arama çalışmalarında dün bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi. Bakan Bayraktar “Kardeşlerimizin 3’ünün bir lokasyonda 6’sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” dedi. Soruşturma kapsamında Kanadalı yönetici dahil 6 kişi tutuklandı.

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki Anagold maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 4. gün geride kaldı. Ekipler, arama çalışmalarının yanı sıra maden ocağı sahasından aldıkları toprak numunelerinden bazılarını incelemek üzere Çevre Referans Laboratuvarı’na gönderiyor. Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanırken, ikinci bir göçük riski oluşan maden ocağında önlemler alınıyor.

Haberin Devamı

AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 722 personelin katıldığı aramalarda dün bazı bölgelerde metal yoğunluğu tespit edildi. Arama kurtarma ekipleri işçilerin tespit edildiği bölgeye doğru 4 farklı noktadan yol açmaya başladı.

Erzincandaki toprak kaymasında son durum İşçilerin yeri tespit edildi

Kayıp işçilerden 3’ünün “manganez ocağı”nda olduğu ihtimali üzerinde durulurken, ocakta araçlara ait bazı parçalar bulundu. Bölgede çalışmaları koordine eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dokuz kardeşimizi arıyoruz. Bu arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, işçilerimizin 3’ünün bir lokasyonda, 6’sının diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettik. Belirlediğimiz noktalara bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz. İnşallah ümit ediyorum ki bunlardan netice alırız” dedi.  Bakan Bayraktar ayrıca, isimleri açıklanan kayıp dokuz işçinin kontrol amacıyla alana gittiklerinde facianın yaşandığını doğruladı. Facia öncesi işçilerin tahliye edildiğini belirten Bayraktar, “Dokuz arkadaşımızın kontrol amaçlı olay yerine gittiği ve döndükleri esnada hadiseye yakalandıkları maalesef doğru” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Madeni işleten şirkette yönetici pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J.R.G ile A.C., H.Ü, M.B., Ş.D., S.D., M.T. ve A.R.K’nın jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kanadalı yönetici J.R.G.’nin de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanırken, 2 zanlı da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Erzincandaki toprak kaymasında son durum İşçilerin yeri tespit edildi

YENİ ÇATLAKLAR OLUŞTU

Maden sahasında istiflenen tonlarca toprağın bulunduğu bölgede yeni derin çatlaklar oluştuğu gözlendi. Madende yaşanan faciadan önce de “çatlak oluşumu” rapor edilmiş, çalışanların bir bölümü alandan uzaklaştırılmıştı. Meydana gelen yeni çatlaklar yüzünden, göçük altında kalan işçileri arama-kurtarma çalışmaları kontrollü bir şekilde sürdürülüyor.

ŞİRKET 'ELEMAN ARANIYOR' İLANI VERDİ

Madeni işleten Anagold şirketinin “Linkedln” hesabından iş ilanı açması da tartışmalara neden oldu. “Kalite kontrolcü”, “örnekleme” gibi alanlarda toplam 8 birim için iş başvurusu almaya başlayan şirketin ilanına 12 kişi başvurdu. “İnsanları önemseyen şirket kültürü” vurgusu yapılan ilan bir süre sonra geri çekildi.