Gündem Eski sevgilinin fotoğrafına hapis

Eski sevgilinin fotoğrafına hapis

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sevgilisiyle birlikteyken çektirdikleri fotoğrafı sosyal medyadan paylaşan sanığın, 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğine hükmedildi.

Eski sevgilinin fotoğrafına hapis

HABER MERKEZİ - Sosyal medya hesabından eski sevgilisinin fotoğrafını paylaşan sanık hakkında verilen beraat kararı Yargıtay’dan döndü. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanığın “kişisel veriyi hukuka aykırı yayma suçunu” oluşturduğuna hükmederek “Verileri hukuksuz yayma suçu işleniyor, davalı 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle yargılanmalı” dedi. Kararla sosyal medyadan eski sevgilinin görüntülerini paylaşanlar ceza alabilecek.

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayan bir çift, sevgiliyken birlikte çektirdikleri fotoğrafları sosyal medya hesabında yayımladı.

BERAAT VERİLMİŞTİ

Ancak çift bir süre sonra ayrılınca kadın eski sevgilisinden sosyal medyadaki fotoğraflarını kaldırmasını istedi. Talepleri karşılıksız kalan kadın, fotoğraflarını kaldırmayan eski sevgilisinden şikâyetçi oldu.

Şikayet üzerine, Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlali” suçundan dava açıldı. Davacı tarafın söz konusu fotoğrafı kendi hesabından paylaştığına dikkat çeken yerel mahkeme, fotoğrafların davacının rızası dışında yükleyip yüklemediğinin tespit edilemediği gerekçesiyle sanığın beraatine hükmetti. Kararın temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 12. Ceza Dairesi’ne geldi.

Haberin Devamı

Dosyayı 12. Ceza Dairesi, davalı kadının fotoğrafını kendi hesabından paylaşmasının, başka hesaplardan paylaşılacağı anlamına gelmeyeceğine vurgu yaptı. Yüksek mahkeme oy birliğiyle aldığı kararda, fotoğrafların kaldırılmamasının özel hayatın gizliğini ihlal etmediğini, ancak “verileri hukuka aykırı olarak yayma” suçuna girdiğine hükmetti. Yargıtay, TCK’nın 136. maddesine göre suçun 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası olduğunu hatırlattı.

BENZER DAVADA TEDBİR KARARI

Ankara’da şiddetli geçimsizlik yaşadıkları için evliliklerini sonlandırmak isteyen bir çift de boşanma konusunda uzlaşamayınca Ankara 29. Aile Mahkemesi’nde çekişmeli olarak dava açtı. Kadının, süreçte kocasının sosyal medya hesaplarındaki fotoğraf ve videoları mahkemede kullanmak için kaydetmesi üzerine, karşı tarafın avukatı müvekkilinin fotoğraflarının “izinsiz kullanılmaması ve davaya delil oluşturmaması” için mahkemeden tedbir uygulanması talebinde bulundu. Mahkeme, kadına bir aylık tedbir uygulanmasına hükmetti.