Gündem Esnaf motoruna yer bulamıyor

Esnaf motoruna yer bulamıyor

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarihi Yarımada’da işine motosikletiyle gelip giden yaklaşık 300’e yakın Kapalıçarşı esnafı, Çemberlitaş Meydanı’nda kendilerine ayrılan park alanında yer kapabilmek için birbirleriyle yarışıyor.

Esnaf motoruna yer bulamıyor

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Göçle her geçen gün nüfusu artan İstanbul’da artık motosikletlerin park etmesi bile büyük bir sorun haline dönüştü.

Haberin Devamı

Tarihi Yarımada’nın en çok turist ağırlayan yerlerinden biri de Kapalıçarşı. Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’nın esnafı, motosikletleri için Çemberlitaş Meydanı’nda ayrılan park alanının genişletilmesini veya daha geniş bir park alanının kendilerine tahsis edilmesini istiyor.

Motosikletiyle işe gelip giden esnaf sayısının 300’e yakın olduğunu söyleyen Fatih Emre Erişmen, “İnsan yoğunluğundan dolayı otomobil ile buraya girip çıkılamaz oldu. Ondan dolayı esnaflar da motorlarıyla gelmeye başladı. Ama belediyenin ayırdığı alan 50 motosikletlik. Alan dışına parklanma yapıldığı zaman ceza kesilip, motorlar çekiliyor. İlgililerden daha geniş bir alan istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Esnaf motoruna yer bulamıyor

Alana sığabilmek için motorları iç içe park eden esnaf, erken çıkanların aracına yol vermek için kurdukları Whatsapp grubu üzerinden haberleşiyor. Esnaf belediyeden daha geniş bir park yeri istiyor.

Whatsapp’tan haberleşiyorlar

Kapalıçarşı esnafı Özkan Eroğlu da, çarşı esnafının yarısından fazlasının işe motosikletleriyle gelip gittiğini fakat Fatih Belediyesi tarafından kendilerine ayrılan park alanın yetersiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Acil bir iş olduğunda aracımızı alıp çıkamaz durumdayız. Whatsapp grubu kurarak birisi çıkacağı zaman haberleşip o şekilde irtibat kuruyoruz. Çünkü park alanı küçük, motor sayısı fazla. Zabıta barikatının dışına çıkmamak ve ceza yememek için sıfır mesafe park ediyoruz. Çıkarken motosikletler ya çiziliyor ya da devriliyor.”

Park için erken mesai

Vezirhan’da çalışan Osman Yiğit ise şunları söyledi: “Park yeri bulmak için sabahın erken saatinde geliyoruz. Defalarca başvurduk. İBB’ye yazıyoruz. ‘Fatih Belediyesine başvurun’ deniliyor. Fatih Belediyesi de İBB’yi adres gösteriyor. Motorlar neredeyse üst üste park edilecek o durumda.”

Tarihi alana yakışmıyor

Kapalıçarşı’ya otomobille gelmenin artık zor olduğunu ve bu nedenle insanların motorlarla işe gelip gittiğini anlatan Hakan Yıldız da, “Vezirhan’da esnafım. Aracımızla gelsek park yeri bulmak daha da zor. Bizim için ayrılan park alanınının biraz daha genişletilmesini istiyoruz. Şu an çok çirkin ve kötü bir görüntüsü var. Burası Tarihi yarımada. Gün içinde binlerce turist Çemberlitaş Meydanı’nı ziyaret ediyor. Bakıldığı zaman çok kötü bir görüntü. Acil bir işimiz olduğunda çıkamıyoruz. Geç geldiğimiz zaman yer bulamıyoruz. Belediyemiz talebimize ses vermeli” ifadelerini kullandı.