Gündem Ethem Sarısülük'ün duruşması kapalı yapılacak

Ethem Sarısülük'ün duruşması kapalı yapılacak

23.09.2013 - 10:47 | Son Güncellenme:

Ethem Sarısülük'ün katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz'ın yargılaması olaylı başladı. Dava, 28 Ekim'e ertelendi.

Ethem Sarısülükün duruşması kapalı yapılacak

Gezi Parkı olayları sırasında Ethem Sarısülük'ün vurulmasıyla ilgili, katil zanlısı polis Ahmet Şahbaz hakkında izin alınmadan soruşturma yapıldığı gerekçesiyle durdurulan davanın yeniden görülmesine bugün başlandı. 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamanın durdurulması kararını kaldırmasıyla yeniden görülmeye başlanan dava nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

Sanık peruk ve takma bıyıkla duruşmaya girdi
Ethem Sarısülük'ün katil zanlısı polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya peruk ve takma bıyık ile kılığı değiştirilerek getirildi. Duruşma sırasında Şahbaz'ın başındaki peruk yere düştü.

Mahkeme salonundan copla çıkarıldılar
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, "kamu güvenliği" gerekçesiyle kapalı duruşma kararı aldı. Mahkemenin bu kararının ardından, izleyicilerden duruşma salonunu terk etmeleri istedi. Bu karara tepki gösteren ve duruşma salonundan çıkmak istemeyenler polis zoru ile salondan çıkarıldı. Polisin cop kullanması nedeniyle aralarında Sarısülük'ün yakınlarının da olduğu bazı kişiler darba uğradı.
Mahkeme, davayı 28 Ekim tarihine erteledi.

"Polis, avukat ve tanıklara saldırdı" iddiası
Dava sonrasında mahkeme önünde açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, duruşma salonu önünde Ahmet Şahbaz'ın arkadaşları olduğunu öne sürdükleri sivil giyimli polislerin, Sarısülük'ün yakınlarına, avukatlara ve soruşturma sırasında ifade veren tanıklara saldırdığını anlattı.


"Adliye kapısına kırmızı boya"
Davaya destek amacıyla gelenler ise adliyenin bahçesinde toplandı. Adliyenin C kapısı önünde de bir eylem gerçekleşti. Kapıya kırmızı renkte boya atan protestocular, "Adaletinizden kan akıyor" diye slogan attılar.

"Meşru müdafaa sınırında tanımlanmıştı"
Ethem Sarısülük, Gezi Parkı eylemleri sırasında 2 Haziran'da Ankara Güvenpark'ta polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürüldü. Sarısülük'ün öldürülme anı, olay yerindeki haber kameraları ve Mobese kameralarınca saniye saniye görüntülenmişti. Polis memuru Şahbaz, olaydan günler sonra savcılığa gelerek ifade vermiş, "Linçten korktum, silaha sarıldım" şeklinde savunma yapmıştı. Şahbaz hakkında hazırlanan iddianamede ise, Sarısülük'ün öldürülmesi, "meşru müdafaa sınırları içinde" diye tanımlanarak dava açılmıştı.

İddianamede, Şahbaz hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçlamasında bulunulmuştu. İddianamede olay, "Şahbaz'ın göstericiler tarafından taşlandıktan sonra tabancasının mekanizmasını çektiği ve bu sırada namlusunun yere doğru tutulduğu, silahı omuz hizasından yukarıda tutarak havaya iki kez ateş ettiği" şeklinde anlatılmış ve şu ifadelere yer verilmişti:

"Bu sırada geriye ve yana doğru çekildiği anlatılan iddianamede, sanığın arkasını göstericilere dönüp gitmek istediği sırada tabancayı tuttuğu elinin ve tabancanın bir an yere paralel hale geldiği, bu konumdayken tabancasını üçüncü kez ateşlediği..."

"Yargılama durdurulmuştu"
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Şahbaz hakkında soruşturma izni alınmadığı için yargılamayı durdurma kararı almıştı. Mahkeme kararında ayrıca, "polisin kanuna aykırı olayları gerekirse zor kullanarak etkisiz hale getirme görevi" olduğunu ifade etmişti. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın durdurulması kararında olayı ise dava dosyasına şöyle geçirmişti:
“Şüphelinin, göstericiler tarafından prefabrik bir kulübe arkasında sıkıştırıldığı, kalabalık bir grup tarafından yoğun şekilde taşlamaya maruz kaldığı, bu sırada belinden tabancasını çıkardığı ve havaya doğru üç el ateş ettiği, bu esnada maktül Ethem Sarısülük'ün aniden yere düştüğü, şüphelinin arkasını dönerek grubun aksi yönüne koşmaya devam ettiği, bu sırada beline ve sırtına atılan taşların isabet etmeye devam ettiği, havaya ateş etme sırasında şüphelinin eyleminin meşru müdafaa sınırları dahilinde kalma olasılığının bulunduğu anlaşılmıştır.”

Ailesi ve Savcılık itiraz etti
Sarısülük'ün ailesinin avukatları ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise yargılamanın durdurulması kararına, işlenen suçun görev suçu olmadığı gerekçesiyle itiraz etmişti. İtirazı değerlendirilen Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı yerinde bularak, yargılamanın durdurulması kararını kaldırmıştı. Ethem Sarısülük'ün katil zanlısı polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılamasına bugün yeniden başlayacak dava ile devam edilecek. Hazırlanan iddianameye göre, polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında "taksirle adam öldürmek" suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Şahbaz, tutuksuz yargılanıyor.

Sarısülük'ün öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında jandarma bilirkişileri olay yeri raporu hazırlamış ve “Mermide sekme yok. Direk kafaya isabet var. Görüntüler incelendiğinde polisin ateş ettiği mesafe ile Sarısülük’ün vurulduğu yer arasında da 4.8 metrelik mesafe var” denilmişti. Polis tutanağında ise Ahmet Şahbaz'a "39 taşın isabet ettiği ve eline çarpan taş nedeniyle merminin Sarısülük'e isabet ettiği" yazılmıştı.

Bilirkişi raporları, savcılığın iddiasını doğrulamıyor
Şu ana kadar hazırlanan bilirkişi raporları Şahbaz'ın savunmasını ve polis tutanağını doğrulamadı. Ethem Sarısülük’ün kardeşi Mustafa Sarısülük’ün 11 Temmuz tarihli başvurusuyla Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk Özen ile Öğretim Görevlisi Enver Özüstün tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre, "Şahbaz elinde silahıyla öne doğru çıkarak yerde yatan göstericiye doğru ilerledi, göstericiye tekme attı, daha sonra silahının mekanizmasını kurdu, ateş açtı ve kaçtı." Rapora göre, polis silahını üçüncü kez ateşlediğinde vücudu halen göstericilere dönüktü ve iddia edildiğinin aksine, olay sırasında göstericilerin polise attığı taşlardan hiçbiri A.Ş.'nin vücuduna isabet etmemişti.