Gündem Etikette aldatıcı görsel ve ifadeye son: İçinde muz yoksa görseli de olmayacak

Etikette aldatıcı görsel ve ifadeye son: İçinde muz yoksa görseli de olmayacak

24.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İçinde muz olmayan “muzlu sütler”, “tereyağı keyfi” sunan bitkisel margarinler... Bu ürünler artık tüketiciyi kandıramayacak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Etikette aldatıcı görsel ve ifadeye son: İçinde muz yoksa görseli de olmayacak

MELTEM GÜNEŞ/NEVŞEHİR- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bitkisel margarinde ‘tereyağı keyfi’ veya ‘tereyağı lezzeti’ ifadelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi. 

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, vatandaşların tarladan sofraya kadar güvenilir gıdaya ulaşması için kontrol ve denetim çalışmalarını sıkı tuttuklarını belirtti. Üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde 7 bin 500’den fazla personelle 7/24 denetimlerin gerçekleştiğini söyleyen Yumaklı, “Gıda denetçilerimiz, halkımızın sağlığıyla oynayanların gözünün yaşına bakmıyor. Sahtekarlara göz açtırmayacağız. Halkımızın sağlığı ile oynayanlara karşı önemli bir mücadele verdik, vermeye de devam ediyoruz” dedi.

Etikette aldatıcı görsel ve ifadeye son: İçinde muz yoksa görseli de olmayacak
Bakan Yumaklı, bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

ETİKETLERE DÜZENLEME

Yumaklı, gıda etiketleriyle ilgili getirecekleri düzenlemeleri de şöyle anlattı: “Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. İçeriğinde çilek yerine sadece çilek aroması olan bir üründe çilek görseli kullanılmayacak. İçinde muz aroması olan bir sütte ‘muzlu süt’ yerine ‘muz aromalı süt’ yazacak. Bitkisel margarinde ‘tereyağı keyfi’ veya ‘tereyağı lezzeti’ ifadelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bitkisel yağlı, sütlü buz olan ürünler, dondurmaymış gibi ya da dondurmayı çağrıştırıcı ‘dondurma keyfi’, ‘dondurma lezzeti’ gibi ifadelerle satılamayacak.”

Haberin Devamı

Etikette aldatıcı görsel ve ifadeye son: İçinde muz yoksa görseli de olmayacak

Bitkisel margarinde “tereyağı keyfi”, “tereyağı lezzeti” gibi ifadeler yer almayacak.

2023 YILI DENETİMLERİ: 578 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Bakan Yumaklı, gıda işletmelerine 2023 yılında yaklaşık 19 bin adet idari para cezası uyguladıklarını aktararak, “Yaklaşık 578 milyon lira idari para cezası kestik. 255 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca sektörlerin hepsine ayrı ayrı odaklandığımız ‘Eş Zamanlı Sektörel Denetim Programlarımızı’ uyguladık” ifadelerini kullandı.