Gündem ‘Evden umut ol’

‘Evden umut ol’

29.09.2021 - 06:30 | Son Güncellenme:

Kan kanseriyle mücadele eden Öykü Arin’e donör bulunması için kampanya başlatan ekip şimdi de evden çıkılmadan kök hücre bağışı için Change.org. üzerinden imza topluyor...

‘Evden umut ol’

Türkiye, Öykü Arin’i henüz 3.5 yaşında kan kanserine yakalanmasının ardından başlayan “Öykü Arin’e Umut Ol” kampanyasıyla tanıdı. Küçük kızın ailesinin başlattığı kampanya sayesinde kısa sürede binlerce donöre ulaşıldı. Kök hücre bağışı konusunda farkındalık yaratmaya devam eden “Öykü Arin’e Umut Ol” ekibi, şimdi de Change.org. üzerinden “Kök Hücre Bağışı İçin Ağız İçi Sürüntü Kiti Uygulamasına Geçilsin” kampanyası başlattı. Kampanyada, Sağlık Bakanlığı’na seslerini duyurmak isteyen imzacılar, evden çıkmadan kök hücre bağışı yapabilmeyi sağlayan ağız içi sürüntü yönteminin Türkiye’de de uygulanmasını talep ettiler.

Haberin Devamı

Kısa sürede 42 bin kişinin imzaladığı kampanyada şu ifadelere yer verildi: “Kök hücre bağışçısı bir donör olmanın ilk adımı olan numune vermek için dünyada uygulanan iki yöntem vardır. Ülkemizde kan yoluyla numune verme yöntemi uygulanmakta, Kızılay’a gidip 3 tüp kan vererek donör olmak mümkün. İkinci yöntem olan ağız içi sürüntü yönteminde ise eve gelen kit ile donör olunabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde her iki yöntem de uygulanıyor. Posta yoluyla eve kadar gelen kitin içinde ucunda bir pamukçuk bulunan kulak çubuğuna benzeyen bir aparat ile yanağının içinden tükürük örneği alıyor ve sonra çubuğu plastik kabının içine koyarak yine posta yoluyla ilgili Kök Hücre Merkezi’ne gönderiyor. Bu yöntem ülkemizde de rahatlıkla uygulanabilir.”

Haberin Devamı

Donör olmak kolaylaşacak

Öykü Arin’in annesi Eylem Şen Yazıcı da “Kök hücre bağışı konusunda ülke olarak henüz olmamız gereken noktadan çok uzağız. Pandemi koşullarında donör olma oranının düştüğünü biliyoruz. Bizler bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın kök hücre bağışını kolaylaştırmasını ve eve gönderilen kit ile donör olmayı mümkün hale getirmesini talep ediyoruz” dedi.