Gündem ‘F-16 sürecinde muhatabımız ABD yönetimidir’

‘F-16 sürecinde muhatabımız ABD yönetimidir’

08.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li Senatör Rand Paul’ün Türkiye’nin ABD’den F-16 temini ve modernizasyonundaki 15 günlük sessizlik sürecini sabote girişimine diplomatik kaynaklardan soğukkanlı bir yorum geldi.

‘F-16 sürecinde muhatabımız ABD yönetimidir’

DİDEM ÖZEL TÜMER - F-16’ların Türkiye’ye satışını engellemek amacıyla yasa tasarısı sunan Paul’ün girişimi için diplomatik kaynaklar Milliyet’e “F-16 satış süreci planlandığı şekilde sürmektedir. Bu süreçte muhatabımız ABD yönetimidir” değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre; öncelikle Senatör Paul, sessizlik süreci olarak adlandırılan süreci tek başına bozma yetkisi olan bir aktör değil. Paul’ün itiraz dilekçesi ancak Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilirse sonuç doğuruyor. Bu durumda dahi ABD Başkanı Biden’ın veto yetkisi bulunuyor. Paul’ün daha önce de Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’ye satış yapılmasını engellemek için benzer girişimlerde bulunduğu ancak kabul görmediği öğrenildi. Kaynaklar, F-16 satış sürecinde sorun çıkacağının düşünülmediğini belirtirken, sessizlik sürecinin Türkiye saati ile pazar sabaha karşı dolması bekleniyor.