Gündem Fay haritasında ‘güncelleme’! İstanbul ve çevresinde değişiklik yok

Fay haritasında ‘güncelleme’! İstanbul ve çevresinde değişiklik yok

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

MTA’nın güncellenmiş haritasında, Kahramanmaraş depreminin yarattığı yüzey kırıklarına da yer verildi. Haritaya göre, İstanbul ve çevresindeki fay hatlarında bir değişiklik yok.

Fay haritasında ‘güncelleme’ İstanbul ve çevresinde değişiklik yok

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından oluşan güncel yüzey kırıklarına yer verilen harita, web uyumlaştırması sayesinde Google Earth uygulamasından tüm fay hatlarının ve ilgili segmentlerin görüntülenmesine olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

MTA diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. MTA’nın güncellenmiş haritasında, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş depreminin yarattığı yüzey kırıklarına da yer verildi.

Dijital uyumlaştırma

Haritanın başta İstanbul ve çevresi olmak üzere Türkiye’nin diğer fay hatlarıyla ilgili bilgilerinde ise değişiklik olmadığı, tüm diri fay haritasının güncellenmesiyle ilgili bir süre önce başlatılan çalışmanın devam ettiği öğrenildi.

Diri fay hattıyla ilgili bir diğer değişiklik de projeksiyon uyumlaştırması noktasında oldu. Yeni düzenlemeyle ilgili Milliyet’e bilgi veren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, yeni haritalamada, ED-50 koordinat değerlerinin WGS-84 değerlerine dönüştürülmesinin sağlandığını belirterek, “Bazı paftalarda lokasyon uyumu olmayabiliyordu. Bir kısmı uyumsuzdu. Dijital ortam projeksiyonu yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Yeni uyumlamayla, fay hatlarının GPS üzerinden takip edilen yol navigasyonu gibi dijitalleştiğini belirten Alan, yapılan değişikliğin vatandaşları da etkileyeceğini belirterek, “Vatandaşlar web portalına girdiğinde kendini fayın üzerinde görüyordu, şimdi onların bazıları fayın dışında kalabilir. Fayın dışında görünenler de kendini fayın üzerinde görebilir” dedi. Alan, Kahramanmaraş depreminden sonra meydana gelen yüzey kırıklarının da haritaya işlendiğini kaydetti.

Çizgiler halinde

Türkiye Diri Fay Haritası’nın “VEKTÖR” VE “KMZ” formatında yayımlanmasının ardından fay hatları Google Earth haritası üzerinde çizgiler halinde görülebiliyor. Marmara Denizi’nden de geçen fay hattına tıklandığında, “Kuzey Anadolu Fay Zonu” adı altında hattın adı görülebilirken, “Çınarcık segmenti”, “Gölcük segmenti”, “Adalar segmenti” gibi segmentlerin adına da yer veriliyor.

Haritada fay hattının incelenmesiyle, bölgede gerçekleşen son büyük deprem de ay/gün/yıl formatında görüntülenebiliyor. Haritada, zeminle ilgili teknik parametrelere de yer veriliyor.