Gündem ‘Felaketin yarası bu ruhla sarılır’

‘Felaketin yarası bu ruhla sarılır’

19.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıldönümünde konuşan Erdoğan, “49 bin kardeşimizin hayatını kaybettiği deprem ve sel felaketlerinin yaralarını ancak Çanakkale ruhunu dirilterek sarabiliriz” dedi.

‘Felaketin yarası bu ruhla sarılır’

GÜLDEN ÇOKTAN Çanakkale - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıldönümü nedeniyle dün Çanakkale Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene katıldı.  

Haberin Devamı

Helikopterle tören alanına gelen Erdoğan’a TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.  

Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına çelenk sunumuyla başladı. Ardından Milli Savunma Bakanı Akar ve Vali İlhami Aktaş, Atatürk Heykeli’ne çelenk bıraktı. Tören, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle devam etti. 

Güç kaynağımız 

Çanakkale tarihinin şanlı zaferlerle dolu bir milletin asli kimliğini bulduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı, tıpkı bir anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğu bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Erdoğan, “Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen dönemin en modern ordularını dize getiren milletimiz, Çanakkale’de yazdığı destanla İstiklal Harbimizi zafere ulaştıracak inancın iradeyi ve direniş ruhunu da kuşanmıştır. Bu yönüyle Çanakkale, Kurtuluş Savaşımızın adeta provası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş müjdesidir. Çanakkale’yi milletimizin bu topraklarda var olma için verdiği en zorlu, en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin 108 yıl önce burada yazılan o büyük destanı daima gururla hatırlıyoruz. Çanakkale bizim için sadece iftihar vesilesi değil aynı zamanda zorluklar karşısında bizlere mücadele azmi veren ilham ve güç kaynağıdır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Cesaret kazanıyoruz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 85 milyonun tamamının Çanakkale’den, burada koyun koyuna yatan şehitlerden, ecdadın sergilediği mücadeleden alacağı çok kıymetli dersler olduğuna inandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Özellikle deprem ve sel felaketiyle yüreklerimizin yandığı bu sancılı dönemde Çanakkale ruhuna tekrar ihtiyacımız var. Yaklaşık 49 bin kardeşimizin hayatını kaybettiği 11 ilimizden ciddi yıkıma ve acıya yol açan depremin yaralarını ancak bu ruhu dirilterek sarabiliriz. Nasıl 108 sene önce omuz omuza vererek imkansızı başardıysak asrın felaketinin üstesinden de yine dayanışmayla yine kardeşlikle gelebiliriz. Milletimizin depremin ilk anlarından itibaren ortaya koyduğu birlik ve beraberlik tablosu bu konuda bizlere umut ve güven aşılıyor. Ziyaret ettiğimiz şehirlerde insanlarımızın metanetini, sabrını ve hayata yeniden tutunma iradesini gördükçe biz de cesaret kazanıyoruz.” 

Haberin Devamı

Fırsat vermeyelim 

“En büyük gücümüz olan bu seferberlik ruhunun zedelenmesine fırsat vermeden inşallah gece gündüz çalışarak en kısa sürede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldıracağız” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Çanakkale birbirine kenetlenmiş bir milletin aşamayacağı hiçbir engel, hiçbir badire olmadığını bize göstermiştir. Türkiye, devleti ve milletiyle zorluklara göğüs gerecek krizleri fırsata çevirecek, küllerinden yeniden doğacak kapasiteye sahiptir. Yeter ki fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayalım. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize halel getirmeyelim. Yeter ki sürekli karamsarlık aşılayan şeamet telallarına fırsat vermeyelim. Rabbim ülkemizi her türlü kazadan beladan afetten muhafaza eylesin. Çanakkale Deniz Zaferimizin 108’inci yıldönümünü tebrik ediyorum. 18 Mart Şehitler Günü’nde; Anafartalar Komutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bütün komutanlarımızı kahraman Mehmetçiklerimizi, şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum.” 

Haberin Devamı

‘Güven iklimine sahip çıkmalıyız’

Çanakkale Savaşları’nın başladığı ilk bölge olan Seddülbahir Kalesi bir asır sonra tamamlanan restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan badireleri birlik, beraberlikten ve kardeşlikten aldıkları güçle aştıklarını hatırlatarak, “Dünyanın yaşadığı krizlerin önümüze çıkardığı fırsatları değerlendirmemiz için ihtiyacımız olan tek şey istikrar ve güven iklimine sıkı sıkıya sahip çıkmaktır. Bunu başarırsak Allah’ın izniyle hedeflerimize ulaşmamızı kimse engelleyemez” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Gelibolu Eceabat bölünmüş yol projesinin de açılışını yapan Erdoğan, “Çanakkale’nin Avrupa yakasında tarihi yarımadaya ulaştıracak 47,5 kilometrelik bu projenin tamamlanan 32 kilometresini bugün hizmete açıyoruz. Yolla beraber 2560 metrelik, 644 metrelik, 1355 metrelik, 792 metrelik olmak üzere toplamda 5 bin 351 metre uzunluğunda dört tünelinde açılışını yapıyoruz. Çanakkale’ye uzanan güzergahın önemli parçası olan bu yol ulaşımı 45 dakikadan 25 dakikaya düşürerek tarihi alana giden ziyaretçilere büyük kolaylık sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.