Gündem FETÖ’nün ilk kurbanlarından

FETÖ’nün ilk kurbanlarından

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

FETÖ/PDY tarafından doğrudan ve kasten öldürüldüğü iddia edilen Necip Hablemitoğlu, 2000’li yıllarda başlayacak cinayet ve karanlık eylemlemler serisinin ilk kurbanıydı.

FETÖ’nün ilk kurbanlarından

18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hablemitoğlu’nun failleri bir türlü bulunamadı. Hablemitoğlu’nun ölümü üzerinde birçok yorum ve tartışma yapılırken suikastın arkasında hangi güçlerin olduğu muamma olarak kaldı. Ergenekon davasının görüldüğü dönemde tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım tarafından verilen ifadelerde, Hablemitoğlu’nun Osman Gürbüz tarafından öldürüldüğü, Veli Küçük ile Muzaffer Tekin’in azmettirici oldukları iddia edilerek suikastin Ergenekon tertibi olduğu öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

Sahte pasaport

Buna gerekçe olarak da Hablemitoğlu’nun Alman vakıfları dosyasında ulaştığı çok önemli bilgileri 26 Aralık 2002’de Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görülecek ‘Alman Vakıfları’ davasında açıklayacağı gündeme getiriliyordu.

Suikastın Ergenekon tertibi olduğunu iddia edenler, davanın görüldüğü tarihlerde firari sanıklardan Bedrettin Dalan’a, Alman devleti tarafından sahte pasaport verildiğini ve Ergenekon sanıklarına Alman vakıflarından para yardımı yapıldığını, Ergenekon’un Almanya bağlantılarının çok güçlü olduğunu iddia ediyordu. Ancak Hablemitoğlu’nun asıl üzerinde çalıştığı konu her nedense gizli bir el tarafından sürekli olarak kamuoyunun gözünden kaçırılmaya çalışılıyordu. Hablemitoğlu, öldürülmeden önce ‘Gülen Cemaati’nin (FETÖ/PDY) ABD gizli servisi CIA adına casusluk faaliyetleri yürüttüğüne dair kaleme aldığı kitabını tamamlamak üzereydi. Nitekim Köstebek isimli kitap ancak Hablemitoğlu’nun ölümünden sonra basılabildi.

Haberin Devamı

Hablemitoğlu ile ilgili soruşturma, FETÖ davaları sürecinde ortaya çıkan yeni bilgi ve belgeler ışığında yaklaşık 3 yıl önce yeniden açıldı. FETÖ’den tutuklanan bazı polislerin delilleri kararttığı iddia edildi.

FETÖ şüphesi

Hablemitoğlu suikastına ilişkin geçmişte FETÖ’ye bağlı bir eğitim kurumunda yöneticilik yapan ve hükümlü olduğu bir başka dava sebebiyle cezaevinde bulunan Davut Şafak isimli şahıs, bir avukata yazdığı mektupta, Hablemitoğlu suikastının emrini, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in “Topal Kazım” lakaplı halasının oğlu Kazım Avcı’nın verdiğini; kendisinin de bu ana şahit olduğunu öne sürmüştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm bu deliller ışığında özel bir ekip kurarak suikastın dosyasını yeniden açtı.