Gündem ‘Filistinlilerle dayanışmanın engellenmesi çifte standart’

‘Filistinlilerle dayanışmanın engellenmesi çifte standart’

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ‘AB Genişlemesi ve Reformu’ başlıklı toplantıya katıldı.

‘Filistinlilerle dayanışmanın engellenmesi çifte standart’

Fidan, ev sahibi Almanya, Finlandiya, İsveç, Çekya, Ukrayna, Slovenya, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Kosova dahil yaklaşık 20 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının kapalı oturumunda İsrail-Filistin çatışmalarına değindi.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, toplantıda yaptığı konuşmada “AB, küresel oyuncu olmak istiyorsa genişlemeyi jeostratejik bir mesele olarak algılamalı” dedi. Gazze’deki insanlık dramına da değinen Bakan Fidan, “Bazı AB ülkelerinde Filistinlilerle dayanışma gösterilerinin engellenmesi çifte standarttır” ifadesini kullandı.

Çifte standart

Fidan, AB’nin küresel düzeyde rekabet edebilmesi için farklılıklara saygı esasında daha fazla üyeye sahip olması gerektiğine işaret ederek, “Genişleme politikasının güvenilirliğinin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bazı üye ülkelerin müzakere süreçlerini kendi çıkarlarına alet etmeleri önlenmeli. Üyelik müzakerelerinin hiç sonuçlanmayan, ucu açık süreçlere dönüştürülmesi de yanlış” diye konuştu.

Haberin Devamı

Küresel oyuncuların çifte standarttan uzak durması gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, bazı AB ülkelerinde Filistinlilere destek gösterilerinin yasaklanmasını da eleştirerek, “Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırılara ifade özgürlüğü kisvesi altında izin verenler, Filistin’de sivillerin hunharca katledilmesini protesto etmek isteyenleri ise engelliyorlar. Bu kabul edilemez bir çifte standarttır” dedi.

Muhataplarını “Gazze’de İsrail’in sivilleri katletmesini durduramazsak, Ukrayna’daki sivilleri nasıl koruyabiliriz?” sorusuna yanıt aramaya çağıran Fidan, AB’nin küresel sorunlar karşısında kararlı ve etkin bir tutum sergileyemediğine işaret etti.