Gündem Foklara yargı koruması

Foklara yargı koruması

05.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ege Denizi kıyılarının en güzel kumsallarını barındıran Çeşme ve çevresinde 840 hektarlık alanın koruma statüsünün değiştirilmesi üzerine, sivil toplum kuruluşlarının açtığı dava çevrecilerin zaferiyle sonuçlandı.

Foklara yargı koruması

GÖKHAN KARAKAŞ/İSTANBUL- Doğa Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği, İzmir Barosu, TMMOB, İzmir Tabip Odası’nın da aralarında bulunduğu 37 kurumun İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmeyi durdurma davasında mahkeme heyeti, alanın daha yüksek koruma statüsü gerektirdiğine karar verdi. Kararda, alanın “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenmesinin kamu yararı taşımadığı, daha yüksek bir koruma statüsü gerektiği vurgulandı. 

Haberin Devamı

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, İzmir’in son kesintisiz doğal kıyılarının Alaçatı ile Sığacık arasında olduğunu belirterek, “Dev turizm projesi için deniz ve kıyı ekosistemlerini yok edecek değişikliği yapılıyor. Bölgenin koruma statüsünün değiştirilmesi ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı. Çeşme kıyılarının zengin biyolojik çeşitliliğiyle birlikte korunmasını talep ediyoruz” dedi. 

Bölge dünyada sayıları çok azalan Akdeniz foklarının yuva yaptığı nadir alanlardan da biri olduğunu vurgulayan Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrecan Polat da, “Sadece fok değil, bu kıyılarda deniz ekosisteminin en önemli elemanlarından Posidonia oceanica deniz çayırları da bu kıyı ve deniz alanında yoğun olarak bulunuyor” diye konuştu.