Gündem Gebeliğin 13. haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen gelişmeler nelerdir?

Gebeliğin 13. haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen gelişmeler nelerdir?

26.04.2018 - 11:56 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz içerde yavaş yavaş büyümeye devam ediyor. Hem onu hem de sizi bekleyen gelişmeler ve değişimler de gün geçtikçe farklılaşıyor. Gebeliğinizin 13. haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen gelişmeleri sizin için araştırdık.

Gebeliğin 13. haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen gelişmeler nelerdir

Gebeliğin 13. haftasında bebeğin durumu

Haberin Devamı

Bu haftaya kadar göbek bağının içinde gelişim gösteren bağırsaklar, bebeğin karnındaki kalıcı yerlerini almaya başlayacaktır.

Gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin ses telleri yavaş yavaş oluşmaya başlar.

Bu hafta bebeğinizin yüzünün görüntüsü diğer haftalara oranla daha belirgin bir hâl almaya başlamış durumdadır. Yüzü önceki haftalara oranla daha insan görünümündedir.

Kulakları ve gözleri önceki haftalara oranla normal yerini almış durumdadır ve gelişmeye de devam etmektedir.

Gebeliğin 13. haftası bebeğin pozisyonuna bağlı olarak dış üreme organlarının görünümüne bağlı olarak cinsiyetin belirlenebileceği bir haftadır.

Gebeliğin 13. haftasında annenin durumu

Gebeliğin 13. haftasında annenin karnı büyümeye devam etmektedir ve yumuşak bir top gibidir denebilir. Önceki haftalara paralel olarak aynı şekilde mide bulantılarının devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte kilo alma da geçen haftalarda olduğu gibi devam etmektedir.

Haberin Devamı

Bebeğim gelişim için daha fazla besine ihtiyaç duyması annenin daha sık acıkmasına ve daha fazla yemek yemesine sebep olmaktadır. Bu durum normal bir durumdur. Burada önemli olan tüketilen besin miktarına ve kalitesine bağlı olarak değişmektedir.

Gebeliğin 13. haftasında kilo alımına ve göbeğin gelişimine bağlı olarak vücutta çatlaklar ve şişkinlikler olabilmektedir. Bu çatlaklar her gebelikte yaşanabilecek normal süreçlerden bir tanesidir ve önlem alınırsa önüne geçilebilecek durumlardandır. Gerilme ve çatlak izlerinden kurtulabilmek için;

  • Güneşten uzak durmak,
  • Bol su içmek,
  • Sağlıklı gıdalarla beslenmek,
  • Yeterli miktarda protein almak ve yağ tüketimine dikkat etmek,
  • Egzersiz yapmak,
  • Yavaş yavaş ve düzenli kilo almak,

gibi önlemler alarak çatlak ve gerilmelerle mücadele edebilirsiniz. Bazen kremler de size yardımcı olabilir fakat bu kremleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Bununla birlikte geçen haftalarda yaşadığınız gibi gaz ve şişkinlik gibi problemleri gebeliğin 13. haftasında da yaşayabilirsiniz. Bu şikâyetleri en aza indirmek için yediğiniz besinlere dikkat etmeniz tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki tüm bu şikâyetler ve yaşanabilecek diğer şikâyetler vücudunuzun bebeğinize daha iyi bir yaşam alanı sağlamak için yaptığı hazırlıklardır. Tüm bunlar gebelik sürecinde yaşanabilecek normal durumlardır.