Gündem Gebelik döneminde hangi aşılar yapılmalıdır?

Gebelik döneminde hangi aşılar yapılmalıdır?

29.04.2018 - 14:11 | Son Güncellenme:

Hamilelik, kadınların yaşamları boyunca en önemli ve en özel zamanlarından biridir. Bu süreçte; beslenme, spor, rutin kontroller de dâhil olmak üzere pek çok şey dikkatlice takip edilmelidir. Önemli olan diğer bir konu ise hangi aşıların bu dönemde yapılabileceği, hangi aşıların yapılmaması gerektiğidir.

Gebelik döneminde hangi aşılar yapılmalıdır

Hamilelik döneminde yapılması gerekli olan aşılardan birisi tetanos aşısıdır. Annenin her koşulda bu süreçte son derece dikkatli olması ve bebeği her türlü mikroptan koruması gerekmektedir. Tetanos hastalığı genellikle doğumdan sonra anne ile bebeğin en önemli bağı olan plasentanın temiz olmayan ya da pas tutmuş bir kesici aparat ile kesilmesi bu hastalığı oluşturabilmektedir. Bu nedenle tetanos aşısının gebelikte mutlaka yapılması çok önemlidir. Gebelik döneminde yapılmaması gereken aşılar ise; çocuk felci, kabakulak, sarıhumma ve çiçek açısıdır. Bu aşılar sakıncalıdır. Tifo, paratifo, tetanos, difteri, hepatit B, grip, hepatit A, kolera gibi aşıların yapılması bir problem oluşturmaktadır. Bu aşıların yapılması bebeğin sağlığını bulaşıcı hastalıklara karşı korumak adına önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Gebelik döneminde tetanos aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Gebelik döneminde tetanos aşısı hamileliğin her haftasında yapılabilir. Ancak uzmanlar tarafından bu aşının 3. ayın bitiminden sonra yapılması daha uygun olarak ifade edilmektedir. Eğer daha önce tetanos aşısı yapılmış ve üzerinden on yıl gibi daha az bir süre geçmiş ise yeniden yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Bir diğer önemli konu ise daha önceki aşılar tam yapılmamış ise ve bu süre on yıldan fazla ise hamileliğin beşinci ya da altıncı haftalarında iki kez aşının yapılması uygun görülmektedir.

Tetanos Aşısı Neden Önemlidir?

Dünya üzerinde yapılan araştırmalara göre yeni doğan bebeklerde öldürücü olan hastalıklardan biri de tetanostur. Bu nedenle bu aşı hamilelik döneminde mutlaka yapılmalıdır. Bebeğin sağlığı için ve bağışıklık oluşturmak için son derece önemli bir aşıdır. Aşı yapıldığında oluşan antikorlar bebeğe geçerek bebeği tetanosa karşı koruyacaktır. Tetanos aşısı, yapıldığında bebeğe ve anneye zarar vermeyecek aşılardan biridir. Bu nedenle tetanos aşısı güvenle yapılabilmektedir. Tetanosun önlenmesi son derece kolaydır. Bunun en kolay yöntemi ise aşı yapılmasıdır. Tetanos aşısının etkisi ömür boyu sürmemektedir. Bu nedenle yenilenmesi gereken aşılardan biridir.