Gündem ‘Gelmelerinde sorun yok sorun geri dönmemeleri’

‘Gelmelerinde sorun yok sorun geri dönmemeleri’

28.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı’nca düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretine ilişkin dikkat çeken bir ayrıntı paylaştı.

‘Gelmelerinde sorun yok sorun geri dönmemeleri’

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara  - Irak Başbakanı Sudani’nin, ziyaret sırasında kendilerine, Türkiye’ye gelmek isteyen vatandaşlarının vize sorunuyla karşılaştığını söylediğini, Cumhurbaşkanı’nın da konuyla ilgili kendisine söz verdiğini belirten Fidan’ın, “Gelmelerinde bir sorun yok, ama sorun şu ki geri dönmüyorlar. Bizim temel sorunumuz bu” dediği öğrenildi. Fidan, bakanlığı bünyesinde kurulan yeni müdürlüklerle, Türkiye’deki sığınmacılar ve göç politikası konusunda daha etkili rol oynanacağını da aktardı. 

Haberin Devamı

‘Turist küstürülmemeli’ 

AK Parti kurmaylarının ise toplantıda “Gelenleri misafir etmekte sıkıntı çekmiyoruz. Elbette ki vize uygulamalarına riayet edilmesi çok önemli ama neticede Türkiye’de bir Arap düşmanlığı varmış algısı oluşturulup, Arap turistler küstürülmemeli. ‘Gelenler geri gitsinler’ talebine karşılık kurallar çerçevesinde verilmeli. Deportta özel bir muamele yapıldığı algısı olmamalı” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan terörden arındırılmış Güvenli Bölge konusunun da gündeme geldiği toplantıda, Fidan, son durumla ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin ardından beklenen terör operasyonuna ilişkin ise herhangi bir tarihin konuşulmadığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Yunan Bakan ile görüştü 

Öte yandan Bakan Hakan Fidan, dün Londra’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis ile bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “Sayın Yunanistan Başbakanı’nın önümüzdeki dönemde Ankara’ya yapacağı ziyaretin hazırlıkları kapsamında, Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları bugün (dün) Londra’da bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanısıra bölgesel ve uluslararası konular da ele alındı” dedi. 

Fidan Riyad’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği ve Arap Ligi’nin oluşturduğu Gazze Temas Grubu toplantısına katılmak üzere bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gidecek. Temas Grubu’nun Batılı ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla görüşmesi öngörülürken, Fidan, iki günlük programı kapsamında çeşitli ikili görüşmeler de yapacak. İkili görüşmelerin odak noktası da Gazze’deki son durum olacak. ● ANKARA Milliyet