Gündem Gergedan virüsü nedir? Gergedan virüsü belirtileri...

Gergedan virüsü nedir? Gergedan virüsü belirtileri...

17.12.2018 - 11:42 | Son Güncellenme:

Gergedan virüsü nedir? Son günlerde sıkça görülen ve grip ile karıştırılan gergedan virüsünün belirtileri nelerdir?

Gergedan virüsü nedir Gergedan virüsü belirtileri...

Kasım-Aralık aylarında grip dışındaki virüslerin yüzde 41,4´ünün gergedan virüsü olduğunun Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanması üzerine herkes gergedan virüsünün ne olduğunu araştırmaya başladı.

Haberin Devamı

VAKALARIN YÜZDE 41,4'Ü GERGEDAN VİRÜSÜ

Gergedan virüsü halk arasında oldukça yaygın şekilde görülüyor. Kısa süreli olarak yatağa düşüren gergedan virüsü bu yıl gerçekleşen vakaların yüzde 41,4'ünü kapsıyor. Akut solunum yolu hastalığı olan bu virüs bu yıl da ilk sırada yer alıyor.

GRİPLE KARIŞTIRILIYOR

Gergedan virüsü sıklıkla griple karşılaştırılıyor. Bir yaşından küçüklerde yüksek ateşe neden olurken okul çağındaki çocuklarda kuru öksürük ve sulu burun akıntısı ile kendini gösteren gergedan virüsü, ileri yaşlarda var olan KOAH hastalığını alevlendirip zatürreye neden olabiliyor.

Grip virüsü solunum yoluyla bulaşıyor. 12-72 saat sonra kişide hastalık belirtileri görülmeye başlıyor.

GERGEDAN VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Haberin Devamı

Gergedan virüsünün ilk belirtileri burun kuruması ve karıncalanması. En sık rastlananı ise boğazda karıncalanma ve boğaz ağrısı. Ayrıca, burunda dolgunluk, 2-3 gün içinde artarak devam eden tıkanma ve hapşırma; baş ağrısı; yüzde ve kulaklarda basınç hissi; tat ve koku hissinde azalma; öksürük (yüzde 30 hastada görülür); boğuk ses ve boğuk öksürük (yüzde 20); öksürük sonrası kusma; rahatsızlık hissi ve halsizlik sık görülen belirtiler arasında.

NE YAPMAK LAZIM?

Gergedan virüsü genellikle kendiliğinden geçiyor ve hafif seyrediyor. İstirahat oldukça önemli. Ayrıca alerji ilaçları ve burun damlaları da işe yarıyor.