Gündem "Gezi eylemleri Türk halkına onur verdi"

"Gezi eylemleri Türk halkına onur verdi"

02.06.2013 - 20:02 | Son Güncellenme:

MİLLİ Merkez Milli Anayasa Forumu Başkanı Hüsamettin Cindoruk, İstanbul Taksim’de başlayan ve ülke geneline yayılan eylemin Türk halkına onur verdiğini söyledi. Halka her zaman güvendiğini belirten Cindoruk, "Türk halkı 1950’den bu yana pek çok meşru devrimi yapmış, inançlı, demokrasiye var gücüyle sarılmış bir halktır. Bu halka doğruları anlatırsanız yanlışları görür. Türk halkı dün yurdumuzun her yanında bu iktidarın, bu Başbakan’ın yanlışını gördü" dedi.

Gezi eylemleri Türk halkına onur verdi

Milli Merkez Milli Anayasa Forumu bugün Balıkesir’de Karesi AVM toplantı salonunda yapıldı. Foruma, Milli Merkez Milli Anayasa Forumu Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Milli Merkez Forumu üyelerinden CHP eski milletvekili Kemal Anadol, Milli Merkez İzmir Temsilcisi Avukat Erdoğan Özer, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya CHP, eski DYP’liler ve İşçi Partililerle sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ilgi gösterdi. Toplantıya katılanlar Türk bayrakları ve 10. Yıl Marşı ile coştu. Yaklaşık 1.5 yıldır Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde 180’e yakın toplantı yaptıklarını kaydeden Hüsamettin Cindoruk, bu toplantıların süreceğini ve Milli Anayasa konusundaki görüşlerini tüm vatandaşa anlatacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

1982 anayasasını daha demokratik bir şekle getirmek için parlamentodaki tüm partilerin uzlaşması ve halkın rızasıyla değişikler yapıldığını ifade eden Cindoruk, şunları söyledi:

"Günümüzde ise sayın Başbakan ve arkadaşlarının milli irade konusundaki tarif ve anlayışları sağlıksızdır. Hatta sapkındır. Onlar milli iradenin tartışılır, görüşülebilir bir irade olduğuna inanmıyor. O sandıktan çıkan sonucu bir nas gibi görüyor, o sonucun verdiği yetkileri haşin biçimde kullanmayı milli egemenliğin, milli iradenin tarifi gibi görüyor. Bu doğru bir tarif değil. Parlamentonun, hükümetlerin milli iradeden aldığı yetkileri kullanırken, milli rızayı, toplumsal barışı, uzlaşmayı araması parlamenterizmin en büyük süsü, avantajı ve vasfıdır."

Haberin Devamı

"BEN HALKIMA GÜVENİYORUM"
İstanbul’da başlayan ve ülke geneline yayılan Gezi Parkı eylemlerine de değinen Cindoruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul’da Türk halkına onur verici eylemler oldu. Herkes bu eylemi yorumlayabilir. Bence Taksim olayları onur vericiydi. Ben burada Milli Anayasa Forumu’na övünç payı ayırmak istiyorum. 1.5- 2 yıldır bir oya gibi işlediğimiz konuların ne kadar haklı olduğunu İstanbul halkı gördü. Daha başka bir güzellik de Balıkesir dahil Türkiye’nin 49 ilinde halkımız bu onuru paylaştı. Türk halkı ile ilgili bir umutsuzluk vardı. Ben o umutsuzluğa hiç kapılmadım. Ben halkıma güveniyorum. Süreler biraz uzamış olabilir. Ama Türk halkı 1950’den bu yana pek çok meşru devrimi yapmış, inançlı, demokrasiye var gücüyle sarılmış bir halktır. Bu halka doğruları anlatırsanız yanlışları görür. Türk halkı dün yurdumuzun her yanında bu iktidarın, bu Başbakan’ın yanlışını gördü. Bu Başbakan ’Çamlıca’ya cami’ dediği zaman bizim halkımız ’olabilir’ diyebilir. Hep söylerim. Halklar yavaş görür, bulanık görür ama anlattığınız zaman kavradığı vakit o halkın ihtişamını hep birlikte yaşarsınız."

"MİLLETİMİZ UMUT KAPISINI AÇTI"
Meclis Başkanlığı yapan, Yassıada yargılamalarında avukatlık yapan 80 yaşında bir kişi olarak görüşlerinin önem kazandığını vurgulayan Cindoruk, "Dün hem çok sevindim, iftihar ettim, onur duydum hem de Türkiye’nin tekrar meselesini sokaklarda halleder hale gelmesine üzüldüm. Biz istedik ki bu mesele siyasetle çözülsün. Bu Başbakanı ’akademi’ dediğim parlamento, sınırlar içine alsın. Biz istedik ki Silivri’deki, Hadımköy’deki cezaevleri boşalsın" dedi.

Haberin Devamı

Hüsamettin Cindoruk, milletin Taksim eylemi ile bir umut kapısını açtığı görüşünü savunurken, " Bu umut kapısıdır. Ama bir başlangıçtır. Henüz bir sonuç değildir. Bu nedenle biz milli anayasa forumlarını sürdüreceğiz. Biz hiç bir siyasi partiyle yakınlık içinde değiliz, ama siyasi partiler bize yakınlık gösteriyorsa ona da kucak açıyoruz" diye konuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin rejiminin değişmemesini istediklerini anlatan Cindoruk, "Bizim anayasa düşüncesi içinde ne ırkçılık ne ayrımcılık var. Bazılarının zannettiği gibi Türk milliyetçiliği, Atatürk milliyetçiliği ırkçılığa değil, sadece hukuksallığa, siyasi akla ve vakalar uygun bir milliyetçilik anlayışıdır" dedi.