Gündem Giresun Üniversitesi’ne kadın rektör

Giresun Üniversitesi’ne kadın rektör

29.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1 Haziran 2010’da boşalan Giresun Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Aygün Attar’ı atadı. YÖK, üniversitedeki seçimde üçüncü olan Attar’ı liste başı olarak Köşk’e sunmuştu

Giresun Üniversitesi’ne kadın rektör

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Üniversitesi rektörlüğüne YÖK tarafından kendisine sunulan listedeki kadın aday Prof. Dr. Aygün Attar’ı atadı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Giresun Üniversitesi rektörlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 130. ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulu’nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Aygün Attar’ı atadığı belirtildi. Prof. Dr. Attar daha önce Giresun Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı da yapmıştı.

Üniversitedeki seçimde 21 oyla 3. oldu
Giresun Üniversitesi’nde rektörlük koltuğu 1 Haziran 2010’da emeklilik üzerine boşalmıştı. Üniversitede yapılan seçimler sonucu YÖK, 31 oyla birinci ve 29 oyla ikinci olan adayları eledi, 1 oy olan Prof. Dr. Murat Teker’i ise Cumhurbaşkanı Gül’e sunduğu aday listesine aldı.
18 Haziran 2010’daki rektörlük seçiminde Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar 31, Prof. Dr. Mustafa Türkmen 29, Prof. Dr. Aygün Attar 21, Prof. Dr. Ayhan Bölük 4, Prof. Dr. Yılmaz Can 2, Prof. Dr. Murat Teker ise 1 oy almıştı.
1 Temmuz 2010’da toplanan YÖK Genel Kurulu, seçimde en fazla oyu alan Bahar ile ikinci olan Türkmen’i eledi, seçimde üçüncü olan Attar’ı liste başı yaptı. Ayhan Bölük ikinci ve Yılmaz Can ise üçüncü sıraya yerleştirildi, ancak hazırlanan liste Can’ın istifası nedeniyle Cumhurbaşkanlığı’na sunulamadı. Mahkemelik de olan süreç sonucu listeden çıkarılmasını isteyen Can’ın yerine seçimde 1 oy alan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Teker’in üçüncü aday olarak Cumhurbaşkanlığı’na sunulmasına karar verildi.

29 yaşında doçent oldu
Giresun Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Aygün Attar’ın Facebook sayfası “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır! M.Kemal Atatürk” tümcesiyle başlıyor.
Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Aygün Attar, 1965’te Bakü’de doğdu. Bakü Devlet Üniversitesi Siyasal Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1993’te Rusya Bilimler Akademisi’nden tarih doktorasını alan Aygün, 1994’te doçent, 2003’te de profesör oldu.
Rusça, Farsça ve İngilizce bilen Prof. Dr. Attar, Üniversiteler Arası Kurul, Askeri Tarih Komisyonu ve Avusturya-Türk Bilim Ofisi üyelikleri yaptı. Attar’ın uzmanlık alanları arasında “Ermeni sorunu, İran Türkleri, Irak-Afganistan Türkmenleri, Türkiye-Kafkasya Tükmenleri, Türkiye-Rusya Türkmenleri ve PKK terörü” bulunuyor.