Gündem Gönül imecesi

Gönül imecesi

26.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Beyin felcinin pençesindeki çocuklarını yürütmek için ev yapımı tarhana, yaprak sarması ve erişte gibi ürünler yapıp satan anneler, kurdukları dayanışma ağıyla siparişleri acil ihtiyacı olana yönlendiriyor

Gönül imecesi

Engelli çocuklarının bakımlarının sürdürebilmek için anneler güçlerini birleştirdi. Antalya’da yaşayan Semra Sönmez (46) yoğun fizik tedaviye ihtiyaç duyan 10 yaşındaki oğlu Mehmet’in tedavisini evinde ürettiği ürünlerle yürütüyor. Sosyal medya hesabı üzerinden aldığı siparişlerle tedavi masraflarını karşılayan Sönmez, Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşayan kendisi gibi engelli çocuğu olanlarla da imece oluşturmuş. Sönmez, kurdukları gönül ağını şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

“Mehmet prematüre doğdu. Serebral Palsi (beyin felci) ve hidrosefali hastası. 5,5 ay yoğun bakımda tedavi gördü. Birkaç ameliyat sonrası yoğun fizik tedavi görmesi gerekti. Bu tedaviyi karşılayabilmek için sarma, reçel, tarhana, turşu, içli köfte yapmaya başladım. Şu an manuel fizik tedavi görüyor ve zihinsel gelişimi için özel eğitim alıyor. Doktorlar yoğun fizik tedaviyle Mehmet’in ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebileceğini söylüyor. Mehmet’in aylık masrafı 7 bin 500 lira. Tedavisini yaptıramazsam Mehmet olduğu gibi kalacak.

‘Dayanışarak üretiyoruz’

İstanbul, İzmir ve Ankara’da engelli çocukları olan diğer arkadaşlarımla bir imece oluşturduk. Herkes kendi çocuğunun tedavisi için üretim yapıyor. Fakat bazen bir çocuğun tedavisi için acil ihtiyacı olduğu zaman imeceyle hemen birleşip o kişinin ihtiyacının giderilmesi için üretip satıyoruz. Biz yaprak sarması yaparken kullandığımız yaprakları engelli çocuğu olan bir aileden alıyoruz. Erişte yaparken kullandığımız yumurtaları engelli birinden satın alıyoruz. Böyle yaparak, ihtiyaç sahibi olan başka kişilere de yardımcı oluyoruz.”

Haberin Devamı

Gönül imecesinin bir diğer üyesi de İstanbul’da yaşayan 51 yaşındaki Kamuran Çelik. Beyin felciyle mücadele eden oğlu 9 yaşındaki Mustafa Kemal’in fizik tedavisi için çabalayan anne Çelik, “Devlet ayda 8 seansın ücretini karşılıyor ancak bu 8 saat çocuklarımız için yeterli değil. Kalan kısmı biz ödüyoruz. Gündüz çocuklarımızla ilgilendiğimiz için akşam 21.30 gibi başlıyoruz gece 03.00’e kadar çalışıyoruz. Gündüzleri de siparişlerimizi kargoya veriyoruz. İl dışında da çok sipariş alıyoruz. Diğer annelerle de iletişim içerisindeyiz. Daha fazla ihtiyacı olan biri varsa, siparişleri o anneye yönlendiriyoruz. Geçenlerde, Van’da bir grup öğretmen destek olmak için yüklü bir sipariş vermişti. Ben de bunları Bitlis’teki bir anneye yönlendirdim.”

Dara düşene yardım

İzmir’de yaşayan Neslihan Akın ise en büyük hayalinin 8 yaşındaki Serebral Palsi hastası oğlu Ayberk’i okula götürmek olduğunu söyleyerek şunları aktardı: “Ben ev hanımıyım eşim ise bir fabrikada işçi olarak çalışıyor. Kazandığımız parayla masrafları karşılayamıyoruz. Sattıklarımdan kazandığımızla Ayberk’i geçen yıl ameliyat ettirdik. Ameliyattan sonra Ayberk ayakta durmaya başladı. Ona yürüteç almak istiyorum onun için üretmeye devam ediyorum. Birbirimizle sosyal medyada tanıştık. Başımız ne zaman dara düşse hemen bir birimize destek oluyoruz. Birbirimizle gönül bağımız var artık.”

Haberin Devamı

‘Güzel bir ağ kurduk’

Serebral Pali (beyin felci) ve epilepsi hastası kızı Ecrin Naz (9) için çalışan Ankaralı Bilnur Aydın da, “Kızım 35 günlükken ziyarate gelen birinden bulaşan virüsle menenjit geçirdi. 3 kere kalbi durdu ve çalıştırıldı. o günden sonra bedensel engelli oldu. Sürekli fizik tedavi görüyor. Ecrin’in alması gereken vitaminler var. Bunlar devlet tarafından karşılanmıyor. Bunları karşılayabilmek için 2 yıldır yaprak sarması, börek, kurabiye yapıyorum. İnsanlar da destek oluyor. Güzel bir dayanışma ağı kurduk kendi aramızda, birbirimize destek oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Gönül imecesi

Gönül imecesi

Gönül imecesi