Gündem Gözler seçim takvimi sürecinde

Gözler seçim takvimi sürecinde

27.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin “seçim kararı” için öncelikle Meclis seçeneğini zorlayacağı belirtiliyor. Bu kapsamda 10 Mart’a kadar seçimlerin 14 Mayıs’a çekilmesi için hazırlanacak bir teklif metnini milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor.

Gözler seçim takvimi sürecinde

Ayşegül Kahvecioğlu - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te gereken çoğunluğun sağlanamaması halinde Cumhurbaşkanı olarak, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesini sağlayacak bir takvimle kararı alıp süreci başlatacaklarını açıklamasının ardından gözler, sürecin nasıl yürütüleceğine çevrildi. Edinilen bilgiye göre, AK Parti grubu, öncelikle kararın Meclis’ten çıkması için gereken adımları atmayı planlıyor. Bu kapsamda AK Parti’nin seçimlerin 14 Mayıs’a çekilmesi için hazırlanacak bir teklif metnini milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Erdoğan, Bursa programında “14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bize yol arkadaşlığı yapacak siz genç kardeşlerimiz için Rabbime hamd ediyorum” diyerek seçim için net tarihi açıklamış ancak seçim kararını kendisinin alacağını söyleyerek “Resmi olarak Cumhurbaşkanın burada bir yetkisi var. 10 Mart’ta bu yetkimizi kullanacağız. 60 gün süre var. O süreyi de YSK değerlendirecek” demişti. Erdoğan, pazartesi günü Kabine toplantısının ardından da 14 Mayıs’ta seçim yapılması için Meclis’ten gerekli çoğunlukla karar alınmasını memnuniyetle karşılayacaklarını, aksi durumda yetkisini kullanarak süreci başlatacağını söyledi.

Teklif sunulacak

Erdoğan’ın Meclis’te gereken çoğunluğun sağlanamaması halinde Cumhurbaşkanı olarak, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesini sağlayacak bir takvimle kararı alıp süreci başlatacaklarını açıklamasının ardından gözler, sürecin nasıl yürütüleceğine çevrildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, AK Parti grubu, öncelikle kararın Meclis’ten çıkması için gereken adımları atmayı planlıyor. Bu kapsamda AK Parti’nin 10 Mart’a kadar, seçimlerin 14 Mayıs’a çekilmesi için hazırlanacak bir teklif metnini milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunması bekleniyor. Teklifin önce Anayasa Komisyonu’nda ardından da Genel Kurul’da görüşülüp oylanması hedefleniyor.

360 vekilin oyu gerek

Meclis’in seçim kararı alabilmesi için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin Meclis’teki sandalye sayısı tek başına seçim kararı almaya yetmediği için muhalefetin desteğine ihtiyaç bulunuyor. Muhalefetin ise seçimlerin, yeni Seçim Yasası’nın yürürlüğe gireceği 6 Nisan tarihinden önceki bir tarihte yapılması konusunda ısrarcı olduğu biliniyor. Ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 14  Mayıs’la ilgili, “Bizim açımızdan herhangi bir sorun yok” açıklaması yapması muhalefetin Meclis’ten çıkacak bir seçim kararını destekleyebileceği değerlendirmelerine de neden oluyor. Muhalefetin Meclis’te destek vermemesi halinde Erdoğan’ın, “yeni sistemin kendisine verdiği yetkiyle” 10 Mart’ta seçimlerin yenilenmesi kararını alacağı belirtiliyor.