Gündem GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI

02.03.2011 - 02:08 | Son Güncellenme:

Necmettin Erbakan dün Fatih Camii’nde 100 binlerin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Protokolde, Erbakan’la yolları kesişen siyasiler de vardı, yol ayrımı yaşayanlar da... Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın omuz verdiği Erbakan’ın naaşı, Merkezefendi Mezarlığı’nda, eşi Nermin Erbakan’ın yanına defnedildi

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI

Milli Görüş’ün ve Saadet Partisi’nin (SP) lideri Necmetttin Erbakan dün Fatih Camii’nde yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
Cenaze törenine, geçmişte Erbakan’la siyasi olarak yollarını ayıran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra farklı partilerden birçok siyasetçi ile 1. Ordu Komutanı Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu da katıldı. On binlerin ‘Mücahit Erbakan’ sloganıyla uğurladığı Erbakan, eşi Nermin Erbakan’ın yanına defnedildi. Oğul Fatih Erbakan cenazede yaptığı konuşmada, “Şahitlik ediyoruz ki kendisi, kendisine haksızlık edenler için de hep iyi düşündü. Hep onlara iyilik yaptı” dedi.
Cenaze töreninin gerçekleşeceği Fatih Camii ve çevresi dün olağanüstü bir güne sahne olurken, gece saatlerinden itibaren camiye akın eden kalabalık, cenazeye saatler kala yollara taştı. Ankara’dan uçakla İstanbul’a getirilen Erbakan’ın cenazesinin, konvoy eşliğinde Fatih Camii’ne ulaşması sırasında da büyük bir hareketlilik yaşandı. Cami çevresinde bekleyen vatandaşlar ve partililer, gözyaşları eşliğinde tekbirler getirerek cenazeyi karşılarken, tabuta el sürmek için oluşan izdiham nedeniyle Erbakan’ın naaşı bir süre araçta bekletildi.

Musalladan hitap ediyor
Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle gerekli düzen sağlandıktan sonra cenaze, omuzlara alınarak musalla taşına konuldu. Cenazeyi burada bekleyenler arasında, Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan ile kızları Elif Erbakan Altınöz ve Zeynep Erbakan Baykoç da yer aldı.
Güçlükle safların oluşturulmasının ardından eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan cenaze namazını kıldırıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez namazın ardından yaptığı konuşmada, “Muhterem başbakanımız bugün Meclis kürsüsünden değil ama musalla kürsüsünden bize hitap ediyor ve diyor ki; ‘dünya fanidir, geçicidir. Ancak dünyada güzel işler yapmak, millete, insanlığa, alemi insanlığa hizmet etmek kalıcıdır ve bakidir’” dedi.

Haberin Devamı



‘Hep iyi düşündü’
Görmez’in “Muhterem başbakanımıza, millet büyüğümüze hakkınızı helal ediniz” diyerek 3 kez helallik istediği katılımcılar “helal olsun” diye seslendi.
Daha sonra mikrofonu alan Fatih Erbakan’ın konuşması esnasında kalabalık ‘Milli Görüş’ işareti yaparak ‘Mücahit Erbakan’ sloganı attı. Erbakan şöyle konuştu: “Hepiniz hoşgeldiniz. Bugün İstanbulumuzda, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri’mizin dizinin dibinde Fatih Camii’mizin avlusunda, hepimizin lideri, hocası, hepinizin babası olan çok müstesna bir şahsiyeti, muhterem babamı ebedi hayatına uğurlamak için toplandık.
Bizler şahidiz ki hem Türkiye’deki hem tüm dünyadaki Müslümanlara İslamın sadece oruç tutmaktan, namaz kılmaktan ibaret olmadığını İslam’ın Allah yolunda cihat etmek olduğunu ve tüm İslamın saadeti için çalışmak olduğunu, babam bizlere ve tüm dünya Müslümanlarına öğretti. Kendisi de son nefesine kadar bu uğurda tüm canı ve malıyla mücadele etti. Buna hepimiz şahitlik ediyoruz.
Kendisi yapacağı her işte karar verirken ahiret öncelikli karar verdi. Ve yine şahitlik ediyoruz ki kendisi, kendisine haksızlık edenler için de hep iyi düşündü. Hep onlara iyilik yaptı. Buna da şahitlik ediyoruz. Bizler kendisinden razıyız. Cenabı Allah da inşallah ondan razı olur. Bugün hayatı boyunca özlemini duyduğu Rabb’ine kavuşma günü olur.”

Haberin Devamı

GÜL VE ERDOĞAN'IN ZOR ANLARI


5 kilometre 2.5 saat
Törenin ardından Gül ve Erdoğan’ın da el verdiği tabut, cami avlusundan eller üzerinde çıkarıldı. Erbakan’ın cenazesi, partililer ve sevenlerinden oluşan konvoy eşliğinde Fevzipaşa Caddesi üzerinden Zeytinburnu’daki Merkez Efendi Mezarlığı’na götürüldü. Yoğun katılım nedeniyle kortej yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2.5 saatte katedebildi.
Güçlükle araçtan indirilen cenaze, aile kabristanındaki eşi Nermin Erbakan’ın yanına defnedildi.
Erbakan’ın mezarına, Mescid-i Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara, memleketi olan Sinop’un Uzungürgen köyü ve Türkiye’nin değişik illerinden ve Bosna-Hersek’in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrinden getirilen topraklar da atıldı.

Haberin Devamı

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI


İlk cenaze namazı için güneşin doğuşu beklendi
Necmettin Erbakan için dün ilk cenaze namazı Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde saat 07.00’de kılındı. Camiye gelenler sabah namazının ardından havanın aydınlanmasını beklediler

Saadet Partisi, önceki gün sabah saatlerinde, Erbakan için Hacıbayram Camii’nde sabah namazının ardından cenaze namazı kılınacağını açıklamıştı. Ancak Erbakan ailesi önceki akşam İslami fıkıh kurallarını dikkate alarak Ankara’da sabah namazının ardından cenaze namazı kılınmasının uygun olmayacağını düşündü. Dinen sabah namazı akabinde “kerahat” vakti denilen, güneş doğmadan önceki zamanda cenaze namazı kılınmayacağı için Hacı Bayram’da sabah 05.00’te sadece dua edilmesi planlandı. Ancak dün sabah bu düşünceden İstanbul’a gelemeyecekler için vazgeçildi ve cenaze namazı kılınması için güneşin doğması beklendi. İmam da saat 06.15’te camiye getirilen naaş için güneşin doğma zamanı olan 07.00 sularının beklenmesini istedi. Bu nedenle Erbakan’ın naaşı da sabah namazının ardından 40 dakika avluda Kuran okunarak bekletildi. Hem bu program değişikliği hem de kalabalıktan ötürü Erbakan’ın naaşı musalla taşı yerine avluda sedyeye konularak cenaze namazı kılındı.
Erbakan’ın naaşı sedyede beklerken Başbakanlığı döneminde özel ve yakın korumaları olarak bilinen ve büyük tartışmalara neden olan Sakaryalılar grubunun ön safta durduğu görüldü. Erbakan’ın şapkası ve bastonun da naaşın durduğu sedyenin yanına konulması dikkati çekti.

Aile katılmadı
Ankara’daki cenaze namazında İstanbul’daki törene gidecekleri için Erbakan ailesinden kimse bulunmadı.
Erbakan’ın cenazesi daha sonra konvoy eşliğinde Esenboğa Havaalanı’na götürüldü. Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz, damatları Mehmet Altınöz, Faruk Baykoç, yakın çalışma arkadaşları ve eski milletvekillerinin de bulunduğu özel uçak 165 yolcusuyla saat 08.20’de İstanbul’a hareket etti.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI


YOLLARI BURADA KESİŞTİ
Yaşanan izdiham, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avluya gelişinde doruğa çıktı. Protokol bölümü Erbakan’la yolları kesişen siyasilerin yanı sıra yol ayrımı yaşayanları da bir araya getirdi. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, Gül ve Erdoğan’la saf tutarak eski liderlerine karşı son görevlerini yerine
getirdiler.

Haberin Devamı

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI

Törene katılan askeri yetkililer, Erbakan’ın damadı Mehmet Altınöz’e taziyelerini sundu. n AA

Komutanlar yerine gidemediVatandaşların ve partililerin Erbakan’ın naaşına yaklaşma çabası protokol bölümünde izdihama neden oldu. Cenaze namazından yaklaşık 1 saat önce avluya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar Hilmi Güler ve Mehdi Eker ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve beraberindeki üst düzey komutanlar kendilerine ayrılan bölüme geçmek için uzun süre çaba sarfettiler. Komutanlar, yapılan anonslara rağmen kendilerine ayrılan yere giremedi. Bunun üzerine komutanlar töreni, çıkış kapısının bulunduğu bölümde takip etmek zorunda kaldı. Kıvrıkoğlu’nun camiye giden sokağa girişi sırasında bir grubun “Milli Görüş” işareti yaparak, bir süre tekbir getirmesi dikkat çekti. İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustasomanoğlu ise tekerlekli sandalyesiyle protokole alındı.

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI

KİMLER KATILDI?Törene katılan bazı isimler şöyle: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, eski başbakanlardan Tansu Çiller, eski bakanlardan Mehmet Ağar ve Hüsamettin Özkan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Abdulkadir Aksu, Salih Kapusuz ve Hüseyin Tanrıverdi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, CHP Milletvekili Deniz Baykal, BDP Milletvekili Sırrı Sakık, İstanbul Bağımsız Milletvekili İlhan Kesici, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ve Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Mustafa Kamalak, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Yasin Hatipoğlu.

GÖZYAŞI VE TEKBİRLE UĞURLANDI


Merkez Efendi’de kimler yatıyor?

Merkez Efendi Mezarlığı’na ismini veren Merkez Efendi’nin naaşı caminin bitişiğinde bulunan türbede yer alıyor. Erbakan’ın defnedildiği mezarlıkta ise Osmanlı’da Kanuni Esasiyi hazırlayan kurulun başkanı Sadrazam Mithat Paşa, Akademisyen Sabahattin Eyüboğlu, kardeşi Milletvekili Bedri Rahmi Eyüboğlu, sanat tarihçisi Tahsin Öz, Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç, Atatürk’ün hafızı Yaşar Okur ve yazar Halide Edip Adıvar gibi isimlerin mezarı bulunuyor. Merkezefendi Mezarlığı’nda Erbakan ailesine ait bir bölüm de bulunuyor. Burada Necmettin Erbakan’ın babası Mehmet Sabri Erbakan, ağabeyi Prof. Dr. Nizamettin Erbakan, eşi Nermin Erbakan’ın mezarları bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi ve Sürekli Basın Kartı sahibi Mehmet Şevki Adalı, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Cem’i Demiroğlu, Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından restoratör Mualla Eyüboğlu, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi gazeteci Nurullah Barıman’ın mezarları da Erbakan’a komşu.

DEDEYE SON VEDAErbakan’ın toprağa verildiği sırada oğlu Fatih Erbakan, kardeşi Kemalettin Erbakan ve damadı Faruk Baykoç’la birlikte Mehmet Ali Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da mezar başında hazır bulundu. Kızları Zeynep Baykoç ve Elif Altunöz ile torunu Nermin Baykoç, Erbakan toprağa verilirken gözyaşlarına hâkim olamadı.

‘Sakaryalılar Grubu’ndan Akyüz’ün vedası
‘Ayağını onurla yıkadım gurur duyuyorum’
Yıllarca Erbakan’ın koruması olarak görev yapan ve ayağını yıkadığı fotoğrafları nedeniyle uzun süre kamuoyunun gündemine oturan “Sakaryalılar Grubu”nun üyesi Abdurrahman Akyüz, tabutun başından ayrılmadı. Oldukça üzgün görünen Akyüz, “O gün hocamın ayaklarını ben yıkadım. Trabzon Ofluyum. Akrabalarım arasında çok sayıda CHP’li vardır. Bana hep sordular. ‘Ayak mı yıkanır’ diye. Ama ben o gün onurla yaptım o işi. Bugün de o işi yaptığım için gurur duyuyorum. O boşluğu doldurulmayacak büyük bir maneviyattı. Benim de görevim artık bitti. Yolculuğumuz buraya kadarmış” dedi.

NOTLAR
‘Hoca’ya yakışan bir cenaze olsun’
- Fatih Camii’ndeki cenaze töreni nedeniyle 10. Yıl, Fevzi Paşa, Macar Kardeşler, Halıcılar Caddeleri ve Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) ile bu yollara çıkan diğer cadde ve sokaklar, saat 07.00’den itibaren araç trafiğine kapatıldı.
- Törende güvenliği sağlamak için 3500, çevre ve yol güvenliği için ise yaklaşık 10 bin polis görev aldı. Camiyi çevreleyen duvarlarda keskin nişancılar da yerleştirildi.
- Fevzipaşa ve Akdeniz Caddesi’ne “Adaletin, direnişin ve kimliğimizle varoluşun mücadelesini senden öğrendik milletimizin başı sağolsun”, “Seni asla unutmayacağız Mücahit Erbakan”, “O savunan adam Mücahit Erbakan”, “Her zaman kalbimizde yaşayacaksın” yazılı pankartlar asıldı. Vatandaşlar sık sık “Mücahit Erbakan”, “İşte Ordu, işte komutan” sloganları attı.
- Tören öncesinde koli kartonlarından ve kağıttan yapılmış seccadeler 2 liraya satıldı. Erbakan’ın resminin bulunduğu bere, atkı ve yaka rozetleri de satılan ürünler arasındaydı. Bir işportacı Erbakan’ın ölümünün hemen ardından bir günde 50 bin atkı yapıldığını söyledi.
- Fatih Belediyesi Akdeniz Caddesi’nde, bir vince asılı olarak kurduğu dev ekrandan cami avlusundaki cenaze törenini canlı yayımladı.
- Cenaze töreninde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması birincisı Ahmet Karalı, Kuran okudu.
- Cenaze aracının geçiş güzergâhında bulunan MHP Fatih İlçe Başkanlığı caddeye Erbakan’ın resminin ve başsağlığı mesajının bulunduğu bir pankart astı.
- Birçok vatandaş yanlarında getirdikleri pet sişelerdeki sularla abdest aldı. Kucağında çocuğuyla cenaze törenini izlemeye gelen kadınların yanı sıra, tekerlekli sandalye ve yakınlarının yardımıyla yürüyenler de cenaze namazına geldi.
- Erbakan’ın naaşının saat 10.00’da camiye getirilmesiyle yaşanan izdiham anonslarla önlenmeye çalışıldı. “Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun” denildi.
- Devlet erkanının çelenklerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri de Erbakan için çelenk gönderdi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Başbakan İrsen Küçük, cenazeye yurtdışında olduğu için katılamayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ile çeşitli İslami cemaat önderlerinin de çelenkleri dikkat çekti.
- Mezarlığa cenazenin gelişini bazı vatandaşlar ağaclara çıkarak bekledi. Mezarlık duvarını aşarak mezarlığa girmek isteyen bir kişi düşerek bacağını kırdı. Mezarlık içindeki görevliler zaman zaman izdiham yaşanmamasi için anons yaptı.
- Tekerlekli sandalyeyle gelen İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’na ‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen Ahmet Ünlü de eşlik etti.
- Erbakan’ın kabri başında Dünya Kuran okuma şampiyonu ve Kılıç Ali Paşa Camii İmami Selman Okumuş, Merkez Efendi Cami İmami Celalettin Şensoy, Merkez Efendi Camii Müezzini Ali Sevgili Kur’an okudu.
- Tunus’un İslami liderlerinden Raşid Gannusi’nin yanı sıra Bosna-Hersek, Sudan, Afganistan, Azerbaycan, Fas, Cezayir, Malezya ve Endonezya ile Türki cumhuriyetlerden temsilciler de cenazedeydi.

GÖZYAŞLARI DİNMEDİCenaze töreninin yapıldığı Fatih Camii’nin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tuttu. Caddenin kenarındaki binaların çatıları da insanlarla doldu. Bazıları çatılarda ve Fatih Külliyesi’nin kubbelerinde namaz kıldı. Cenaze aracının geçtiği güzergâhtaki evlerde yaşayanlar pencerelerden cenaze kortejini izledi. Bazı vatandaşlar cenazeyi taşıyan araca çiçek attı. Evlerin pencelerinden slogan atan vatandaşlar zaman zaman da tekbir getirdi.