Gündem Grip geçmiyor süründürüyor

Grip geçmiyor süründürüyor

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Grip artık daha da zor iyileşen bir hal aldı. Semptomları 3-6 ay arasında sürüyor. Ateş, halsizlik ve kas ağrıları geçmiyor. ‘Paçavra hastalığı’ olarak da bilinen influenza aylarca süründürüyor. Maske takılmasını öneren uzmanlar, düzenli uykunun hastalıktan koruyacağını söylüyor.

Grip geçmiyor süründürüyor

DİDEM SEYMENHavaların soğumasıyla çevremizde uzun süredir günlerce bazen aylarca süren, bir türlü geçmeyen hastalıklardan mustarip çok kişi var.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, her yıl özellikle de zatürreye yol açarak 10 binlerce kişinin ölümüne yol açan grip kâbusu. Semptomları 3-6 ay arasında süren, ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük işlerini yapamaz hale getiren grip artık daha zor iyileşiyor. “Paçavra hastalığı” olarak da adlandırılan influenza (grip) deyim yerindeyse tam da bu şekilde aylarca süründürüyor, okulda devamsızlıklara, iş gücünde kayıplara sebep oluyor.

"POLİKLİNİKLER DOLDU"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu kış aylarıyla birlikte üst solunum enfeksiyonunda ciddi bir artış gördüklerini belirtiyor. “Bu durum 1800’lerden beri modern çalışma koşullarının getirdiği bir gerçek. Fakat son dönemlerde işin renginde de değişme var” diyen Akkoyunlu, şu bilgi ve uyarıda bulunuyor:

Haberin Devamı

“Özellikle influenza, grip sonrasında çok yoğun bir şekilde uzayan öksürükler, bronşit atakları, tekrarlayan enfeksiyonlar neredeyse polikliniklerin tamamını doldurmuş durumda. Bu grip enfeksiyonu sonrasında astım ortaya çıkabiliyor veya astım varsa hastalık kontrolden çıkıp alevleniyor. Bazen de astım benzeri neredeyse 3-6 aya kadar uzayan bronş hiperaktiviteleri ya da mukozal hasara bağlı olarak tekrarlayan üst solunum enfeksiyonları veya tekrarlayan zatürreler meydana geliyor. Yani artık grip 3-6 ay sürüyor ve süründürüyor diyebiliriz. Bunlar ne kadar ölümcül olmasa da yaşam konforunu ciddi şekilde bozuyor tabiri caizse çeken bilir durumuna getiriyor. Açıkçası özellikle influenza merkezli bu durum uzamış semptomlar nedeniyle ciddi bir iş gücü kaybına, yoğun hastane başvurusu ve ilaç kullanımına neden oluyor.”

"DÜZENLİ UYUYUN"

Maske kullanımını bırakmanın bu salgınların artışında ciddi etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, “Öncelikle şunu belirteyim ki düzenli bir uykunun savunma sistemine katkısı kullanacağınız tüm ürünlerden çok daha yüksek düzeydedir. Hasta olmamak için ya da hastayken kekik, maydanoz, narenciye kabuğu, çörek otu, zerdeçal gibi takviyeleri aşırıya kaçmamak üzere kullanarak sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

"HASTA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN"

Acil Tıp Uzmanı Dr. Erkan Temizkan, “Türkiye son 1-2 yılı koronavirüs pandemisi olmadan geçirmesine rağmen grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış olduğunu söylüyor. Çoğu vakada hastalığın “tekrarlayan” özellikte olduğuna dikkat çeken Temizkan, şunları dedi:

“Belirtiler sanki sıfırdan başlıyormuş gibi tekrarlıyor. Bazen üzerine diğer viral enfeksiyonlar veya bakteri enfeksiyonları eklenebilir. Kişi önce influenzaya yakalanıyor, tam iyileşme evresindeyken çocuk okuldan eve başka bir virüs getiriyor. O bitmeden ötekisi başlayabiliyor. Bu da kişide sanki viral enfeksiyonun bir türlü iyileşemediği kanısına yol açabilir. Hem Kovid-19 hem de influenzanın bir arada görüldüğü vakalarda artış var ve çocuklarda bu durumun daha sık görülüyor. Grip belirtileri gösteren çocukları iyileşene dek okula göndermeyin. Bu hastalıkların hepsinin çözümü istirahat, bol sıvı, sağlıklı gıdadır.”