Gündem GSS borç sorgulama hizmeti nasıl kullanılıyor?

GSS borç sorgulama hizmeti nasıl kullanılıyor?

20.09.2016 - 09:57 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası (GSS) tüm vatandaşlar için bir zorunluluk haline geldi. GSS başvurusunu yapmayan vatandaşlara SGK tarafından belirlenen cezalar veriliyor. Bu durumlar ile karşı karşıya gelerek zor durumda kalmamak için GSS Borç Sorgulama yapmanız gerekiyor. GSS Borç Sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. GSS Borç Sorgulama hizmetinden faydalanmak için gereken detaylar haberimizde.

GSS borç sorgulama hizmeti nasıl kullanılıyor

Genel Sağlık Sigortası (GSS), 5510 sayılı Kanunun 60. maddesince yürürlüğe alınmış, herhangi bir kurumda çalışmasa da tüm vatandaşların sağlık sigortalı olmasını sağlayan hizmettir. Türkiye’ de ikamet eden bir işveren tarafından çalıştırılan, serbest olarak kendisi çalışanların, isteğe bağlı sigortalı olan kişiler, 18 yaşını doldurmamış çocukların, gelir testi sonucunda tespit edilen ailede kişi başına düşen aylık tutarın asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar gelir testi yaptırmaksızın genel sağlık sigortalı sayılır. Genel Sağlık Sigortası borçlanması için kişilerin öncelikle gelir testi yaptırması gerekiyor. Vatandaşların kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmaları gerekir. Verilen tarihler içerisinde gelir testi yaptırmayan kişiler belirlenecek olan, gelirin kişi başına düşen aylık tutarının iki katı esas alınarak borcu birikecektir. Gelir testi sonucunda “GSS Statü, Gelir Durumu, Ödeyeceği Prim” kategorilerinde dağılım yapılır. Vatandaşların aylık GSS prim borcu bu testin dağılımı ile belli olur. Bu kategoriler ve ücretlendirme için SGK resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

GSS anlatıldığı üzere birtakım karışık işlemler gerektiren bir hizmet. Vatandaşların bu işlemleri gerçekleştirirken sigorta kurumlarında saatlerce sıra beklemesini ve zaman kaybı yaşamasını önlemek adına GSS Borç Sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden verilmeye başlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarında yapacağımız işlemlerin çoğunu artık internet üzerinden e-Devlet ile yapabiliyoruz. Bunların arasında yer alan GSS Borç Sorgulama hizmeti ile sağlık sigortası ile ilgili bilgilerinizi ve detaylarını öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken tek işlem e-Devlet şifresi almak ve bu şifre ile e-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapmak. Bu işlemlerin ardından hiçbir kamu kurumuna gerek kalmaksızın GSS Borç Sorgulama yapabilirsiniz. Hem vakit kaybı yaşamazsınız hem de işlemlerinizi hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası borcunuzu sorgulamak için gereken e-Devlet şifresini PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT’ye kimliğiniz ile bizzat başvuru yapmanız gerekiyor. PTT e-Devlet şifresini alırken 2TL ödeme alıyor. Başvuru ile birlikte 2TL ödemeyi yaptıktan sonra e-Devlet şifresini kolay bir şekilde alabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinde kişisel birçok bilgi bulunduğu ve bunların gizliliğinin önemi açısından şifrenizi kamu çalışanları dahi hiç kimse ile paylaşmayınız. PTT’den almış olduğunuz e-Devlet şifresi ile e-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapınız. Sayfa üzerinde bulunan Sisteme Giriş butonu ile e-Devlet hizmetlerine ulaşabilirsiniz. Sisteme Giriş’ i T.C kimlik numaranız ve PTT’den aldığınız geçici şifre ile yapacaksınız. Giriş yapınca karşınıza gelen adımları takip ederek kendi güncel şifrenizi oluşturunuz. Şifre işlemleri tamamlanınca e-Devlet internet sayfasında bulunan e-Hizmetler veya arama bölümünden GSS Borç Sorgulama hizmetine erişebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen GSS Borç Sorgulama hizmetine hızlıca ulaşmak için arama bölümüne GSS Borç Sorgulama yazmanız yeterli olacaktır. GSS Borç Sorgulama sayfasına girer girmez sistemde kişisel bilgileriniz olduğu için tüm borç bilgileriniz sergilenecektir. GSS Borç Sorgulama ekranından “ Kalan GSS Prim Borcu, Genel Sağlık Sigortası Tescil Tarih Aralıkları, Genel Sağlık Sigortası Prim Borç Detay Bilgileri” detaylarını öğrenebilirsiniz. Bu bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınarak yapılmıştır. E-Devlet üzerinden yaptığınız GSS Borç Sorgulaması ise tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Burada verilen tüm Genel Sağlık Sigortası bilgileri güncellenmiştir.