Gündem Gss borç sorgulaması nasıl yapılır? Gss nedir?

Gss borç sorgulaması nasıl yapılır? Gss nedir?

30.04.2018 - 19:56 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası normal sigortası olmayan kişilerin yararlandığı sigorta kapsamıdır. Devlet hastaneleri ve özel hastanelerden yararlanarak tedavi olmanıza yardımcı olur. Prim ücretleri de oldukça düşüktür.

Gss borç sorgulaması nasıl yapılır Gss nedir

Genel sağlık sigortasından herkes yararlanabilir. Bunun için devletin zorunlu koştuğu işçi sigortasının olmaması gerekir. Yani bir işverene bağlı olarak çalışıyorsanız GSS kapsamından yararlanamazsınız. Herhangi bir işyerinde çalışmayan kişiler bu kapsam içerisinden yararlanabilir. Genel sağlık sigortasında da belirli bir prim ödeniyor. Bu primi ödemek istemeyenler devlet tarafından araştırılıyor ve maddi güçlerinin olmadığı kanısına varılır ise ücretsiz olarak GSS kapsamından yararlanabiliyorlar.

Haberin Devamı

GSS primi ne kadar? Kimler yararlanabilir?

GSs primi aylık olarak ödenir. Prim ödeme gücünüz yok ise primi devlet karşılar. Aylık olarak ödenmesi gereken prim tutarı ise 63 TL ‘dir. Bu tutarı aylık olarak ödemeniz gerekiyor. 3 ay ödemediğiniz zaman sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorsunuz. Primi devlet tarafından ödenen GSS de ise özel hastanelerden yararlanılmıyor sadece devlet hastanelerinden hizmet alınabiliyor. Herhangi bir işyerinde sigortalı olmayan kişiler, bakma yükümlü olan eş, anne, baba ve çocuklar da GSS kapsamından yararlanabiliyor. GSS sağlık sigortası primi ödendiği zaman sadece sağlık hizmeti alınabiliyor. Emekli gün sayınıza herhangi bir şekilde etki etmiyor.

GSS borç sorgulaması nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Genel Sağlık Sigortası borcunuzu öğrenmek istediğinizde e-devlet üzerinden SGK kurumunu seçerek ilgili adımdan GSS borç sorgulama bölümüne tıklayarak borcunuzun ne kadar olduğunu sorgulayabilirsiniz. İsterseniz borcunuzu da online olarak ödeyebilirsiniz. E-Devlet olmadan SGK web sitesi üzerinden de giriş yaparak gerekli sorgulamayı yapabilir ve ödemenizi de gerçekleştirebilirsiniz. Genel sağlık sigorta borcunuzu zamanında ödemediğinizde yasal olarak bir faiz eklenir. Ödeme yaptığınızda faizi ile birlikte ödersiniz.

GSS avantajları nelerdir?

Yüksek primler ödemeden sağlık hizmetlerinden tüm aile fertleri yararlanabiliyor. Ayrıca gelir testi sonucu maddi getirileri düşük çıkanlar prim ödemeden yararlanabiliyor. Özel hastanelerden de gerekli katılım ücretini ödeyerek yararlanabilirsiniz. Bunun için GSS prim ödemeniz şartıyla bu hizmeti alabilirsiniz.