Gündem GSS prim borcu nasıl sorgulanır?

GSS prim borcu nasıl sorgulanır?

23.11.2016 - 10:08 | Son Güncellenme:

Vatandaşlar internette online GSS borç sorgulama işlemlerini son derece kolay şekilde yapabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) web tahsilat uygulamasından veya e-Devlet sistemi üzerinden GSS borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlar internette her iki GSS borç sorgulama işlemi içinde e-Devlet kimlik doğrulaması yapmak durumunda kalıyor.

GSS prim borcu nasıl sorgulanır

2006 yılından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılan internet altyapısı ile vatandaşlar sigortalılık ve emeklilik işlemleri çerçevesinde tüm kurum işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Bu çerçevede de internet üzerinde vatandaşlara GSS borç sorgulama işlem imkanı sunuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulamaya alınan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında vatandaşların gelir testi işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyordu. Bu durumda vatandaşlar, GSS kapsamında gelir testi yaptırarak, Genel Sağlık Sigortası’nın sağlık hizmetlerinin sunduğu imkanlardan yararlanabilme şansına sahip olabiliyor.



GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ancak Türkiye’de 2012 yılında uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde vatandaşların yaptırması gereken gelir testini yaptırmamaları dolayısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na çok yüksek düzeyde GSS prim borçlusu haline geldi. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından elektronik ortam üzerinde hizmete açılan e-SGK ağı uygulamaları ile vatandaşlar sadece dakikalar içerisinde GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmesine yardımcı oluyor. Bu çerçevede de son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olunan e-SGK ağı uygulamaları ile birlikte artık vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası sistemi çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir prim borcu bulunup, bulunmadığı bilgisine dakikalar içerisinde ulaşabilme şansına sahip olabiliyor.

İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı uygulamalarından birisi olan ve vatandaşların sadece dakikalar içerisinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında herhangi bir GSS prim borcu olup, olmadığı bilgisine kolay bir şekilde ulaşabilmesini sağlayan SGK web tahsilat uygulaması kullanılabiliyor. Vatandaşlar modern yüzyıl teknolojileri sayesinde yaşamının her alanında internete erişim sağlayabildiğinden GSS borç sorgulama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK hizmet uygulamaları arasında yer alan online SGK web tahsilat uygulamasını son derece yoğun şekilde kullanıyor.

Elektronik ortam üzerinde GSS borç sorgulama işlemleri SGK web tahsilat uygulaması ekranı üzerinde ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS prim’ seçimleri sonrasında T.C. kimlik numarası bilgisinin girişi gerekiyor. Ayrıca vatandaşlar yeni gelen güncelleme ile birlikte SGK web tahsilat uygulaması üzerinden de GSS borç sorgulama işlemi yapabilmek için öncelikle e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekiyor. E-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirilerek, GSS borç sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden de yapılabiliyor. Vatandaşlar e-Devlet Kapısı üzerinde yer alna giriş yöntemleri (e-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, T.C. kimlik kartı ile giriş ve internet bankacılığı ile giriş) aracılığı ile kimlik doğrulama yapabiliyor. E-Devlet sistemi üzerinde bulunan ‘e-hizmetler’ ekranındaki SGK uygulamalarından olan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden kolaylıkla GSS borç sorgulama işlemleri ek bir bilgi girilmesine gerek olmadan da gerçekleştirilebiliyor. Bu şekilde Genel Sağlık Sigortası kapsamında SGK’ya olan tüm prim borç bilgilerine kolaylıkla ulaşılabiliyor.