Gündem 'Güzel önerileriniz varsa Meclis açık'

'Güzel önerileriniz varsa Meclis açık'

12.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muhalefetin Kentsel Dönüşüm Yasası’na yönelik soru ve eleştirilerine yanıt veren Özhaseki, “Bu yasa ne hızlı ne alelacele ne de rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Amacımız şu memlekette bir daha ağlamamak” ifadelerini kullandı.

Güzel önerileriniz varsa Meclis açık

Meltem Güneş / ANKARA - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlığının Bütçe görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Özhaseki, muhalefetin ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’na yönelik eleştirilerine karşı şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yasayla ilgili kimi arkadaşımız ‘hızlı çıktı’, kimi arkadaşımız ‘hiç düşünülmemiş’, kimi arkadaş ‘ranta dayalı’ diyor. Yasanın hazırlıklarına ben bakan olduktan hemen sonra başladık. Aylarca bu yasa üzerinde uzmanlarımız emek verdi. Sonra Sayın İmamoğlu’nun kendisine de söyledim; CHP’li ilçe belediyeleri dahil hepsini toplantıya davet ettik. 15 toplantıya katıldılar. Ne kadar öneri varsa hepsini aldık. Şûra yaptık. Muhalefet de taslağa katkıda bulunsun diye Meclis’te toplantılar yaptık. Bu yasa ne hızlı ne alelacele ne de birisine rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Bu Türkiye’nin birikimi olan bir yasadır. Eğer güzel önerileriniz varsa, Meclis açık. Yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız gerçekten deprem ülkesi olduğumuz şu memlekette bir daha ağlamamak.”

Haberin Devamı

‘Canlarına okudum’

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşananlara yönelik eleştirileri de cevaplayan Özhaseki, “İlk saatlerden itibaren bütün hükümet ayaktaydı, oradaydı. En büyük belediyelerimizi Hatay’a gönderdik. Orada birçok CHP’li belediye de vardı teşekkür ediyorum ama nüfusu milyonları aşmış bazı belediyeler var ki ‘deprem turisti’ gibi geldiler, görüntü verdiler, selfie çektiler, bırakıp gittiler” dedi. Özhaseki’nin bu sözleri üzerine toplantıda tansiyon yükseldi. CHP sıralarından, “CHP’li belediyeler bütün gücüyle oradaydı, ayıp ediyorsunuz” tepkisi gelirken, Özhaseki “Sanki sizde herkes melekler ordusu. Siz de biliyorsunuz gitmeyenleri, tembelleri, artistlik yapanları. Kendi partimizin içinden bile ‘oraya git, çalış’ dediğim halde, gitmeyen adamların canına okudum o dönemde ‘deprem turisti’ olduğu için” karşılığını verdi.

‘Asbest konusu takibimde’

Muhalefet partilerinin milletvekilleri, deprem bölgesinde yaygın olarak asbest olduğu ve önlemlerin alınmadığını dile getirdiler. Buna karşılık Özhaseki, “Adıyaman’a gittiğimizde ‘Valilik ihaleyi yerinde ayrıştırarak götürmek üzere yaptı’ diye bir şey söylediler. ‘İhaleyi iptal edin gerekirse’ dedim. ‘Bunları depo alanlarına dökün, orada ayrıştırın’ diye talimat da verdim. Sonra takibimde bunun böyle yapıldığını söylediler ama ben bir daha üzerine düşeceğim bu olayın” dedi.

Haberin Devamı

‘9 şiddetinde bile yıkılmaz’

Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Şurası’nda bilim insanlarının deprem bölgesinde çelikten köy evlerinin yapılmasını önerdiğini hatırlatarak, “Ne kadar çelik gideceğini çıkardık, çelikçilerle konuştuk, fiyatlarını aldık. Önümüzdeki haftadan itibaren ihaleler çıkmaya başlıyor. Ne kadar çelik ev üreten insan varsa buyursun. 100 bine yakın çelik ev yapılacak. 9 büyüklüğünde deprem bile olsa yıkılmayacak bir ev tipi olacak. Bu teknolojinin Türkiye’ye kazandırılması lazım” diye konuştu.