Gündem Habur’da faili mechul kazısı başladı

Habur’da faili mechul kazısı başladı

03.02.2010 - 11:13 | Son Güncellenme:

.

Habur’da faili mechul kazısı başladı

HABUR Sınır Kapısı sahasında, 1990’lı yıllarda kaybolan işadamları Mehmet Bilgiç ve Halil Birlik'in cesetleri aranıyor. PKK itirafçısı Yıldırım Begler'in bu iki işardamının öldürülüp Habur'da gömüldüğü iddiası üzerine Silopi Cumhuriyet Savcılığı kazı çalışması başlattı.

Silopi Cumhuriyet Savcısı Nazır Kuş, Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, avukatlar Nazan Birlik ve Kamil Özdemir'in de nezaret ettiği kzı için jandarma olağanüstü güvenlik önlemi alırken, basın mensuplarını kazının yapıldığı alana yaklaştırmadı. İlk önce, geçen hafta yapılan keşifte tespit edilen 4 noktadan biri olan Türkiye- Irak sınırındaki askeri birliğe ait atış alanının yan tarafı kazıldığı belirtildi. Kazı, Özel İdare'ye ait 2 iş makinası ve 3 kamyonla yapılıyor.

Habur sınırındaki askeri birliklerde Kürtçe tercüman olarak görev yapan ve daha sonra karıştığı bir kaçakçılık olayı nedeniyle 2006 yılında yurt dışına kaçan Kerküklü Yıldırım Begler’in, faili meçhul cinayetlerle ilgili yaptığı açıklamalar üzerine, Şırnak Barosu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na kazı için başvuruda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimat yazısı üzerine geçen hafta keşif yapan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, havanın da müsait olması nedeniyle bugün kazı yapılmasına karar verdi.

BEGLER’İN AÇIKLAMALARI Yıldırım Begler, medyada yer alan açıklamalarında, faili meçhule kurban giden kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç ile yaklaşık 200 kişinin Habır Sınır Kapısı alanına gömüldüğünü ya da Hezil Çayı’na atıldığını önü sürdü. Yıldırım Begler, şu iddialarda bulundu: “Habur Sınır Kapısı’nın yanındaki Hezil Çayı'nda 47 ve 48’inci köprüler bulunuyor. 47’inci köprü Irak’tan girişler için, 48’inci köprü ise Irak’a çıkış için kullanılan yol. İki köprü arasında bulunan bu noktaya (2. Bölük sınırları içinde yer alıyor), infaz edilen yüzlerce kişi, ayağına taş veya ağır bir şey bağlanarak atıldı. Bölgede infaz edilenlerin gömüldüğü en büyük alan, halk arasında mayınlı olarak bilinen, ama temiz bir bölge. Burası da yine 48’inci köprü’nün 500- 1000 metre ötesindedir. Hezil Çayı ile Aktepe askeri bölgesinin arasında ‘Atış alanı’ denilen bir yer. Bu alanı herkes mayınlı bölge zanneder. Ama mayın yok normalde. Biz buranın mayınlarını temizledik ve mayınlı bölge süsü verdik. Burada bir dere (Hezil çayının devamı veya bir kolu) var.”