Gündem Hacettepe’de otostop yapanlara özel durak

Hacettepe’de otostop yapanlara özel durak

13.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hacettepe Üniversitesi, otostop yaparak kente giden öğrenciler için kampüs içinde duraklar hazırladı. Öğrencilere uygulamayla ilgili dersler verilecek

Hacettepe’de otostop yapanlara özel durak

Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Kampüsü’nde kültür haline gelen otostopla yolculuğu daha güvenli hale getirmek için kampüs içerisinde özel duraklar oluşturdu. Uygulama kapsamında Kızılay, Çayyolu ve Metro güzergâhları için ayrı duraklar yapılacak ve tüm duraklar kameralarla izlenecek. Böylece üniversitenin içinde otostoptan dolayı yaşanan trafiğin önüne geçirilirken, öğrencilerin hangi arabalarla yerleşkelerden ayrıldıkları da tespit edilebilecek. Üniversite öğrencilere uygulamayla ilgili bir de ders verecek. Projeyle ilgili Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu’ndan bilgi aldık.

Fikir nasıl ortaya çıktı?

Otostop, üniversitemizin Beytepe Yerleşkesi’nin yaklaşık 40 yıllık kültürünün bir parçası. Ancak otostop durakları fikri, özellikle saat 15.30-18.00 itibariyle yerleşkemizde otostop yapanları almak için duranlar nedeniyle oluşan araç trafiğini düzenlemek üzere gelişti. Bu uygulamayla araçlar hangi güzergâha gidiyorsa o güzergâhın durağında bekleyenleri alacak.

Kamera konulacak

Fikir, şu an üniversite üst yönetiminde olan, kendileri de öğrenciliklerini bu yerleşkede geçiren hocalarımızın çözüm arayışları sonucunda ortaya çıktı; öneriler ve görüşlerle geliştirildi.

Yine öneriler doğrultusunda yeni düzenlemelere her zaman açık olacağız. Çünkü yönetim olarak öğrencilerimizin özgürlük alanlarına saygı göstererek, yerleşke yaşamını düzenlemeye çalışıyoruz. Projeyle öğrencilerimizin can güvenliği de sağlanacak. Otostop duraklarını gören güvenlik kameraları yerleştirerek özellikle öğrencilerimizin hangi araçla yerleşkeden ayrıldıklarını görebileceğiz.

Alternatif çözümler

Konuyla ilgili ders verileceği doğru mu?


Üniversitemizde, “ÜNİ 101 Üniversite Yaşamına Giriş” denen oryantasyon programıyla lisans eğitimine başlayan öğrencilerimize hoş geldin diyoruz. Bu ders kapsamında, öğrencilerimizin pek çok alanda seminerlere katılmalarını sağlıyoruz. Yerleşke yaşantısı da bu eğitimin bir parçası. Dolayısıyla otostop durakları uygulamasına dair bir açıklamanın da bu oryantasyon dersinde yer almasını faydalı buluyoruz.

Ulaşımla ilgili alternatif çözümleriniz olacak mı?

Yönetimimiz, Beytepe Yerleşkemize metro durağından erişimi kolaylaştırmak için çözüm önerileri üretmeye ve bu önerileri ilgili belediye yöneticileriyle paylaşmaya devam ediyor. Ancak bu önerilerin uygulanması belediye yöneticilerinin yetki alanına giriyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler yeni uygulamayı sevdi

- Aslı Arslan (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık): Otobüs seferleri sık değil, bu nedenle öğrencilerin otostop çekmeden mezun olmaları imkânsız gibi. Böyle bir projenin hazırlanması sevindirici. Çünkü son zamanlarda otostop çeken öğrencilerle duran araçlar yüzünden araç yoğunluğu oluşuyordu. Bu durakların bu sorunu çözeceğini düşünüyorum.

- Okan Akca (Biyoloji): Son gördüğümde birkaç kişi dışında yine eskisi gibi her yerde otostop çekiliyordu. Sistemin hemen oturmayacağını düşünüyorum. Ancak rektörümüz o durakların kamerayla takip edileceğini söylemiş. Eğer yapılırsa bu konuda bir düzen olur hem de otostop kullanan öğrencilerin güvenliği sağlanır.

Yazarlar