Gündem Halkalı’da ‘Aşura matemi’

Halkalı’da ‘Aşura matemi’

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Halkalı’da ‘Aşura matemi’

Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Kerbela’da öldürülmesinin 1379’uncu yıl dönümü nedeniyle Halkalı’da ‘Evrensel Aşura Matem Merasimi’ düzenlendi. Merasimde binlerce kişi matemin sembolü siyah elbiseler içinde gözyaşı döküp göğüslerini dövdü. Alana kurulan Kızılay çadırında vatandaşlar kan bağışında bulundu.

Haberin Devamı

Törene katılan İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard, Kerbela’nın bir aşk dersi olduğunu belirterek, “1400 yıldır bu mektep öğrenci yetiştirmektedir. 40 yıl önce İran İslam Cumhuriyeti bu mektepten, bu ekolden ders aldı ve kan, kılıcı yendi” dedi. İslam adına hareket ettiğini söyleyen Ortadoğu’daki bazı grupların, islama yakışmayan eylemler içerisinde olduğunu söyleyen CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi de, “Bütün İslam alemine başta Türkiye Cumhuriyeti’ne düşen görev, İslam’a yakışmayan, insanları dinleri, inançları ile ayırarak insanları öldürmeyi bile göze alan grupların önünde birlikte durmalıyız. Çok şükür Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde temel değerler etrafında huzur içinde yaşıyoruz” dedi. -GÖKHAN KAM İstanbul

Haberin Devamı

‘HUSUMET DEĞİL MUHABBET’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Kerbela olayı, Müslümanlara tefrika ve husumet değil muhabbet ve birliğin lazım olduğu gerçeğini her yıl bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Cenab-ı Allah’tan gönüllerimizi Kerbela çölü olmaktan korumasını, İslam alemini birliğe, beraberliğe, uhuvvete ve kardeşliğe sevk etmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da Twitter’dan “Bu özel günün, İslam dünyasında hala süren zulmü, hüznü ve matemi dindirecek şekilde kardeşliğimizi güçlendirmeye vesile olmasını temenni ediyorum. Muharrem oruçları ve ibadetler makbul, aşure günü bereketli olsun” ifadelerine yer verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Kerbela esarete karşı özgürlüğün sancağı, hıyanete karşı sadakatin kaynağı, barbarlığa karşı barış ve kardeşliğin vahasıdır” değerlendirmesinde bulundu. -ANKARA Milliyet