Gündem Hasar küçük panik büyük

Hasar küçük panik büyük

28.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ilgın merkezli depremde sadece bazı binalarda çatlaklar oluştu. Ancak panik nedeniyle 6 kişi yaralandı, 12 kişi fenalaştı

Hasar küçük panik büyük

Türkiye’de yer sarsıntıları konusunda en az riskli kentlerin başında geldiğine inanılan Konya’da, merkez üssü Ilgın ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün, saatini 12.58 olarak açıkladığı deprem yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve Konya kent merkezinde de hissedildi.

Türk Kızılayı hazırlandı
Paniğe yol açan olayda can veya mal kaybı olmadı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Ilgın Devlet Hastanesi’ne gelerek depremde hafif yaralanan ve fenalık geçirenleri ziyaret etti: “Korku ve panik nedeniyle basit yaralanmalar neticesinde 15 kişinin hastanemize geldiğini, kayda değer yıkılma ve çatlaklar oluşmadığını yerinde görmüş bulunuyoruz. Arkadaşlarımız bu binalarda incelemelerde bulunacak. Depreme karşı hepimizin hazırlıklı ve duyarlı olması gerekir.”
Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral da panik nedeniyle pencere ve balkonlardan atlayıp yaralanan ve kaçarken düşenlerin yanı sıra tansiyon ve kalp hastası birkaç kişinin hastanelere başvurduğunu belirtti.
İlçede Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarının yanı sıra, Türk Kızılayı da ihtiyaç halinde yardım ulaştırılabilmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

“Bekliyorduk, sürpriz değil”
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Prof. Dr. Ali Koçyiğit, “Konya yanlış bilindiği gibi depremin yaşanmadığı bir yer değil, oralar da aktif bölgeler” dedi:
- Deprem Akşehir, Afyon ve Simav’dan geçen fay sisteminin içindeki bir kaynaktan oluşuyor. Bu beklenen bir deprem, sürpriz değil.
- Hattın üzerinde de pek çok fay var. Oradaki faylar aktivite kazanırsa depremler 6 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Ilgın’da artçı depremler oluşuyorsa fay hattı, enerjisini boşaltacak demektir.
- Bölgenin binaları çok dayanıklı binalar değil. Bir de Türkiye genelinde yerleşim, yumuşak zemin üzerinde kurulu. Oysa kaya zeminler üzerinde olması gerekir.