Gündem ‘Hatay’ı bırakmadık bizim toprağımız’

‘Hatay’ı bırakmadık bizim toprağımız’

20.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hatay’da enkaz kaldırma çalışmaları sürerken yıkık binalarda geriye anılarını arayanlar da var. Onlardan biri olan Metehan Yıldız ‘Hatay’ı bırakmadık, bırakmayacağız. Bizim toprağımız, vazgeçmeyeceğiz’ diyor.

‘Hatay’ı bırakmadık bizim toprağımız’

ELİF ALTIN/İSTANBUL-Kahraman maraş merkezli iki büyük depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da yüzlerce bina yerle bir olurken, yıkılan binaların çoğunda arama-kurtarma çalışmaları yerini enkaz kaldırma çalışmasına bıraktı. Hasarlı bazı binalar için ise yıkım çalışmaları başlatıldı. Hatay Valiliği önceki gün kent genelinde pazar günü enkaz kaldırma çalışmalarına başlanacağını duyurmuştu. Kentte dün depremde yıkılan ve yıkılması planlanan binaların enkazlarını kaldırma çalışmaları başladı.

Haberin Devamı

Hayalet şehre dönen kentte, enkaza dönen binalardan geriye fotoğraflar, oyuncaklar, ayakkabılar, yazılan mektuplar, bebek arabası, engelli aracı için heyetten alınan rapor, ileride kullanılmak üzere kenarda bekletilen belki bir daha kullanamayacakları halılar ya da çeyizler kaldı. Enkaza dönen sokaklarda yürürken 25 yaşındaki Metehan Yıldız, depremin yıktığı geçmişine ait tüm izleri enkazda arıyordu. Ailesine ait fotoğraf albümlerini toplayan Yıldız, bulduğu aile fotoğraflarını ve geçmiş güzel günleri bizimle paylaştı:

‘Burası bizim toprağımız’

“Burada babaannem halamla yaşıyordu. Yaklaşık 50 yıllık bir yapı. Komşular yardım edip çıkardı, enkazdan. Geçmişten geriye hiçbir hatıra kalmadı. Dedem rahmetli. Bu çerçevenin içindeki fotoğraf rahmetli dedeme ait. Diğer fotoğraflarda da rahmetli halam, annem ve babamın gençlik fotoğrafları ve aile fotoğraflarımız var. Enkaz altına düşmüştü. Geriye kalan elimizde yalnızca fotoğraflar. Ailemin bir kısmını Mersin tarafına yolladım. Bir kısmını yine çevre illere yerleştirdik. Kıyamet koptu zannettik. Son dualarımızı edelim dedik o duruma gelmiştik. Ama Hatay’ı bırakmadık, bırakmayacağız. Burası bizim toprağımız. Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Dayıya yazılan mektup

Yıkılan bir enkazın içinde Alena Yalçınkaya’nın Almanya’daki dayısına yazdığı mektup vardı. Alena dayısına gönderdiği mektubunda, “Türkiye’den selamlar, bu yıl sen Almanya’dan gelmedin, ben de sana ne var ne yok anlatayım. Samsun Üniversitesi’ni kazandım ve buralar çok güzel…. Kaldığım yurt çok güzel ve odam manzaraya bakıyor… Eğer sen de yazın gelebilirsen buraları beraber gezebiliriz…” diye yazarak, O’nu yazın gelmesi için Hatay’a davet etmiş.

Molozlar kuş cennetine döküldü

‘Hatay’ı bırakmadık bizim toprağımız’

Hatay Samandağ’da depremlerde yıkılan binaların enkazından çıkan moloz ve çöpler, 280’den fazla kuş türünü barındıran Milleyha Kuş Cenneti’nin etrafına döküldü. Binlerce deniz kaplumbağasının yumurtladığı kumsala çöp ve moloz dökülmesinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışma başlatıldı. Bu kapsamda bölgeden 200 kamyon çöp ve moloz yığının toplandığı öğrenildi. -DHA

Haberin Devamı

Enkazlara renkli balona tepki

‘Hatay’ı bırakmadık bizim toprağımız’

Antakya’da Ogün Abi Çocuk Derneği üyelerinin depremlerde hayatını kaybeden çocuklar için enkaz alanlarına rengarenk balonlar asmasına sosyal medyadan tepki yağdı. Bazı kişiler “Afet bölgesini Bienal mı sandınız?” diye, bazıları da ‘Kime sordunuz?” diyerek tepki gösterdi.