Gündem Hayali arkadaşları olduğunu söylemiş

Hayali arkadaşları olduğunu söylemiş

05.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri Bölümü’nden Uzman Dr. İrem Damla Çimen, “Bilgisayar oyunlarının dolaylı etkileri atlanıyor olabilir mi?” başlıklı çalışmasında 14 yaşındaki kız öğrencinin yaşadıklarını kaleme aldı.

Hayali arkadaşları olduğunu söylemiş

Derslerinde başarısız olan öğrencinin, rehber öğretmene kan tadının hoşuna gittiğini ve hayali arkadaşlarının olduğunu söylemesi üzerine psikiyatri kliniğine yönlendirildiğini aktaran Çimen, araştırmada şu tespitlerde bulundu:

Haberin Devamı

Çevresine de zararlı

“Mavi Balina, 48 Hour Challenge, Mariam gibi bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençleri intihara kadar sürükleyebilen birçok ruhsal sıkıntıya yol açabildiği bilinmekte. Ancak oyunu oynayanların çevresindeki çocuk ve gençleri nasıl etkilediği ile ilgili bir çalışma gözlenmemiştir. Oyunu oynayanlar kadar çevrelerindeki çocuk ve gençlerin ruhsal durumlarının da etkilenebileceğini, bu durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamak amacıyla bu olgu sunulmuştur.”

Arkadaş etkisi

Psikiyatri kliniğine yönlendirilen öğrencinin, dört ay önce bir arkadaşının sınıfta kendisiyle ilgili olumsuz sözler söylediğini, bu nedenle onu müdüre şikayet ettiğini ifade ettiği belirtilirken, daha sonra yaşananlar şöyle aktarıldı: “Şikayet üzerine okul müdürünün bu arkadaşıyla görüştüğünü, ertesi gün arkadaşının evde kendini asarak intihar ettiğini söylemiştir. Bu olay üzerine herkesin kendisini suçladığını ve dışlandığını, bu sorunlar nedeniyle okulunu değiştirdiğini belirtmiştir. Arkadaşının evindeki incelemede intihar girişimi öncesi ‘Mavi Balina’ oyununu oynadığının, söylediği şeylerin oyunun zorlaması olduğunun, oyun nedeniyle intihar ettiğinin yazıldığı bir mektup bulunduğunu söylemiştir. Bu sıkıntılı dönemde yanağını ısırarak kanattığını ve bunun hoşuna gittiğini bildirmiştir. Aynı zamanda hayali arkadaşlarının olduğunu, bu kişilerle olayları konuştuğunu, onların kendisine olumlu şeyler söylediğini ve karar vermesinde yardımcı olduklarını ifade etmiştir.”