Gündem Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı nerede, ne zaman inşa edildi, son durumu nasıl?

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı nerede, ne zaman inşa edildi, son durumu nasıl?

07.04.2018 - 16:27 | Son Güncellenme:

İstanbul Boğazı'nda bir tanker, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında kıyıdaki yalıya çarptı. Türkiye'nin konuştuğu kaza ile ilgili vatandaşlar merak içinde. Peki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı nerede bulunuyor, ne zaman inşa edildi ve son durumu ne?

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı nerede, ne zaman inşa edildi, son durumu nasıl

Fatih Sultan Mehmet köprüsü'nün altından geçen 225 metre boyundaki Malta bayraklı dökme yüklü gemi Mısır'dan geliyordu...

Haberin Devamı

Alınan ilk bilgilere göre, Boğaz'da seyreden bir tanker, Anadolu Hisarı mevkisindeki bir yalıya çarptı. Olayın duyulmasının ardından bölgeye Kıyı Emniyeti tahlisiye botu ve römorkörleri sevk edildi.

Tankerin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi yalısını bir organizasyon firmasının işlettiği öğrenildi.

Organizasyon şirketinin dört ortağı şu şekilde: Aslı Zeynep, H. Jefra Süveyda, Payidar Zerhan ve Salih Burak. Söz konusu isimler Hekimbaşı Salih Efendi'nin en küçük kızı Sakıbe Hanım'dan doğma torunu Mehlika Hanımın kızları Süveyda ve Zerhan ile çocukları Zeynep ve Salih Burak.

Yalıda düğün ve konser organizasyonları düzenleniyordu...

HEKİMBAŞI SALİH EFENDİ YALISI TARİHÇESİ

Hekimbaşı Yalısı, Anadolu Hisarı, Beykoz ilçesinde bulunan yalıdır.

Haberin Devamı

Hekimbaşı Salih Efendi yalıyı XVIII. Yüzyıl başında iki oda bir sofadan oluşan küçük bir yapı olarak satın almış, daha sonra ilave inşaatlarla büyütmüştür. Kuzey kısmı selamlık, güney kısmı ise harem olarak inşa edilmiştir.

Selamlıkta güney bölümü gibi kazıklar üzerinde bulunmaktaydı. Kuzey tarafı büyük çiçek bahçesine, batısı denize, doğusu da yalının arkasındaki ormana bakan etrafı çepeçevre şark sedirleri ile döşenmiş, bu büyük salonun ortasına kadar deniz süzülerek girer, ortadaki kapaklar kaldırılarak etrafına limon saksıları dizilir ve denizin sesi dinlenirmiş. Bu bölüm Hekimbaşı’nın ortanca kızı Meliha hanım tarafından 1947 yılında yıkılarak satılmıştır.

Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran harem kısmı ise Hekimbaşı Salih Efendi’nin eşi Payidar Hanıma kalan kısımdır. Payidar hanımın ölümünden sonra bu bölüm en küçük kızı Sakibe’ye geçmiş ve onun varisleri tarafından günümüze kadar korunmuştur.

Büyük botanik bahçesi Hekimbaşının büyük kızı Übeyde’ye kalmış, varisleri bahçeyi 1966 yılında satmışlardır.

HEKİMBAŞI YALISI'NDA FİLM ÇEKİLMİŞTİ

Usta yönetmen Ferzan Özpetek'in son filmi İstanbul Kırmızısı, bugün enkaza dönen ünlü yalıda çekilmişti.

TANKERİN ÇARPMASININ ARDINDAN HEKİMBAŞI YALISI...

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı nerede, ne zaman inşa edildi, son durumu nasıl