Gündem Hem oruç tutun hem kilo verin

Hem oruç tutun hem kilo verin

18.04.2018 - 11:19 | Son Güncellenme:

Kadınlar zayıflama uğruna sayısız yöntem deniyor. Ramazan aylarında tutulan orucun zayıflama üzerinde etkisi olduğu düşünülüyor. Peki, oruç tutmak zayıflatır mı? Bu şekilde zayıflamak sağlıklı bir yöntem mi?

Hem oruç tutun hem kilo verin

Oruç tutarken, kilo verme düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Öyle ki, oruç tutulan dönemde, dikkatli olunmazsa çok daha farklı sorunlarla karşı karşıya gelinebilir. Bu sorunlardan bir tanesi, kilo almaktır. Oruç tutarak kilo vermek isteyenlerin, öncelikle doktor kontrolünde olması daha yararlı olacaktır. Oruç tutarken, mide uzun süre aç kalacağı için, vitamin eksikliği yaşanabilir. Ayrıca uzun süren açlıktan sonraki yoğun yemek yeme isteği kilo alımına yol açabilir. Oruç tutarken, sahur ve iftar olarak iki öğün yerine, sahur öncesi atıştırma yapmak ve sahurda mideye çok yüklenmemek sağlık açısından daha iyi olacaktır. İftarda ise birden yüklenip, fazla yemek, sindirimi zorlaştıracağı için, ilk etapta az yiyip yemek sonrası çay ve aperatif şeklinde devam etmek daha iyi olacaktır.

Oruç tutarken kilo vermek isteyenlerin, vücut ölçülerini (boy, kilo) ve yaş göz önünde bulundurularak beslenme listesi hazırlanmalıdır. Bu listeyi doktorla beraber de hazırlayabilirler. Yanlış beslenme sonucu kilo alımı olmasını kimse istemez.
Oruç tutarken, kilo vermek amaçlanmış ise vücudun su ihtiyacını iyi karşılamak gerekir. Çünkü vücudun susuz kalması durumunda kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca eksik sıvı alımı durumunda tansiyon düşüklüğü de yaşanabilir. Bu dönemde genel olarak hafif içecekler tercih edilmelidir. Başta su olmak üzere; ayran gibi, bitkisel çaylar gibi rahatlatıcı içecekler kullanılabilir. Yemek ardından hemen yatılması da bu dönemde kilo vermek yerine kilo almayı tetikleyebiliyor. Uyku sırasında metabolizma, en yavaş dönemine giriyor. Ve yenilen ürünler sindirilmemiş ise uyku sırasında yağa dönüşmesi çok olağan bir durum oluyor. Bu nedenle akşam öğünü hafif tutulmalı, sonrasında çok yormayacak şekilde egzersizler ile sindirim kolaylaştırılmalıdır. Böylelikle vücudun besinleri yağa dönüştürmesinin önüne geçilir.

Oruç tutarken kilo vermek yerine kiloyu dengede tutmaya çalışmak daha sağlıklı olacaktır. Yanlış beslenme sonucu kilo alımı bile olabilir. Bunlara dikkat edip, sağlıklı beslenmeyle desteklenirse oruç tutarken kilo vermek tabii ki mümkündür.