Gündem Hepatit A aşısında artık yurtdışına bağımlılık bitecek

Hepatit A aşısında artık yurtdışına bağımlılık bitecek

01.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın döneminde yaşananların aşı üretim kapasitesinin kritik önemini gösterdiğine dikkat çekerek “Daha çok yurtdışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Açılışını yaptığımız bu önemli tesis ile birlikte Hepatit A aşısında yurtdışına bağımlılığımız azalacaktır” dedi. 

Hepatit A aşısında artık yurtdışına bağımlılık bitecek

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Sincan’da KeyVac Aşı Üretim Merkezi açılışında Erdoğan, özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

SON TEKNOLOJİ: Açılışını gerçekleştirdiğimiz Hepatit A aşısı üretim tesisi, kendi alanında önemli bir boşluğu dolduracaktır. Fabrikamız en son teknolojiyle donatılmıştır. KeyVac, üretmeyi planladığı diğer aşılarda da öncü rol üstlenecektir. 

VATANDAŞI ÇARESİZ BIRAKMADIK: Koronavirüs salgını döneminde yaşananlar bize aşı üretim kapasitesinin ne kadar kritik önemde olduğunu göstermiştir. Türkiye bu süreci hükümetimizin attığı kararlı ve etkili adımlar sonucunda, dünyanın birçok ülkesine göre çok daha başarılı bir şekilde yönetmiştir. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz, çaresiz bırakmadık... Kendi yerli aşımızla birlikte salgına karşı etkisi tescillenen tüm aşıları vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunduk. 

Haberin Devamı

GÜÇLENEREK ÇIKTIK: Ekonomide de farklı destek paketleriyle, iş dünyamızın ve çalışanlarımızın yanında olduk. Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide yıkıcı sonuçları olacak sert adımlar atmaktan uzak durduk. Bunun yanında salgın döneminde 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme desteği vererek insanlık görevimizi yerine getirdik. Ülkemiz son asrın en büyük sağlık krizi olan salgından zayıflayarak değil, güçlenerek dostlarının sayısını artırarak çıkmıştır. 

ARTIK ÜLKEMİZDE ÜRETİLECEK: Hepatit A aşısı, Hepatit A virüsünün neden olduğu hastalığın önlenmesinde kullanılan bir inaktif aşıdır. 2012’den beri bu aşı genel bağışıklama programındadır. Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak 18. ve 24. ayların sonunda her çocuğa iki doz uygulanıyor. Ayrıca kronik karaciğer hastalığı ve pıhtılaşma bozukluğu olanlar ile risk grubunda olan birçok insanımız aşılanıyor. Daha çok yurtdışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Açılışını yaptığımız bu önemli tesis ile birlikte Hepatit A aşısında yurtdışına bağımlılığımız azalacaktır.