Gündem Hepsi arkamızda kahraman olacaksın

Hepsi arkamızda kahraman olacaksın

10.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink cinayetinin faili Samast ifadesinde, bir odada konuşan Yasin Hayal’in Erhan Tuncel’e “arkamız sağlam” ifadesini kullanıp, “Ramazan (Akyürek) müdür hatta İstanbul Emniyet amiri bile biliyor. Arkamızda hepsi. Düşün iş büyük, kahraman olacaksın” dediğini ileri sürdü.

Hepsi arkamızda kahraman olacaksın

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinih ihmali olup olmadığına ilişkin soruşturmada tanık olarak dinlenen cinayetin faili Ogün Samast çarpıcı bilgiler verdi.
İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Savcı Yusuf Hakkı Doğan’a geçtiğimiz Cuma günü ifade veren Samast, “2006 yaz ayında Yasin Hayal bir gün internet kafede bana Agos Gazetesi yazarı Hrant Dink’ten, bu kişinin Ermeni olduğundan bahsetti. Hatta para karşılığında din değiştirdiğini, İncil dağıttığını yani Türk düşmanı olduğu, Türklere hakaretlerde bulunduğu gibi birçok şey söyledi. O dönemde Yasin’i ağabey olarak görüyorduk. Delikanlı, mert adam sandığım için takılıyordum. Yasin, Hrant ile ilgili süreç içinde sürekli bir şeyler anlattı. Adeta beni işledi” diye konuştu.
‘Cayarsan fena olur’
Bugüne kadar korkup anlatmadığı bir şey olduğunu söyleyen Samast, Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in evde konuşmalarını dinlediğini ve ikilinin Ramazan Akyürek ve Fuat Müdür hakkında konuştuğunu duyduğunu söyledi. Konuşmada Hayal’in “Arkamız sağlam” dediğini anlatan Samast, “Evden çıkınca Yasin’e sordum. ‘Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum, ismen de tanıyorum. Trabzon’da müdürlük yaptı biliyorum. Ama Fuat müdür kim?’ dedim. Yasin de bana ‘Erhan’ın tanıdıkları, biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık. O çocuk vazgeçti, Erhan onlardan referans almış. Ramazan müdür hatta İstanbul Emniyet amiri bile biliyor. Arkamızda hepsi. Düşün iş büyük, kahraman olacaksın. Cayarsan fena olur, yakarım seni’ dedi. Daha önce dediğim gibi tekrar ‘Peki’ dedim” dedi.
Yasin Hayal’in kendisine İstanbul’a gelmeden bayrak verdiğini anlatan Samast, “Yasin’e ‘Olay nasıl olacak?’ dedim. Yasin de bana ‘Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzamız olacak’ dedi. Ayrıca bana bayrak verdi. ‘Otobüsle Trabzon’a dönerken Samsun’dan seni alacaklar’ dedi. ‘Eğer burada alınırsan Ramazan Müdür açığa çıkar’ dedi” ifadelerini kullandı. İstanbul’a geldikten sonra cinayetin işlendiği Halaskargazi Caddesi üzerinde iki kişinin kendisini takip ettiğini anlatan Samast, “Bunun üzerine oradaki ankesörlü telefondan Yasin Hayal’in telefonunu aradım. ‘Ağabey beni takip edenler var. Polis var sanki arkamda’ dedim. Yasin de kendinden emin bir şekilde bana ‘Olabilir, onlar zaten bizden’ dedi” dedi.
‘Takip edenler bizden’
Davada sık sık gündeme gelen olay yerini gören Akbank’a ait kamera kayıtlarının silinmesine de değinen Samast, “Ben Akbank görüntü kayıtlarının beni takip eden bu iki kişinin görüntülerinin tespit edilmemesi için silindiğini sanıyorum” diye konuştu. Agos gazetesinin adresini bulduktan sonra Yasin Hayal’i aradığını söyleyen Samast, önce gazeteye gidip Hrant Dink’i sorduğunu ancak gazetede olmadığı için dışarı çıktığını ifade etti. Bu sırada internet kafe aradığını anlatan Samast, “Zaten bu arayış sırasında peşimde 2-3 kişinin olduğunu tespit ettim. Net olarak 2 kişi gördüm, hatta bunları şu anda bana gösterseniz teşhis ederim” ifadelerini kullandı. Bu kişileri ve giydiği kıyafetleri de tarif eden Samast, “Yasin’e takip edildiğimi söyledim. O da bana endişelenmemi takip eden kişilerin bizden olduğunu söyledi” dedi.
‘Polis ayarlıyordu!’
Yasin Hayal’in kendisine “Seni Samsun’da otogarda alacaklar” dediğini anlatan Samast, “Yasin bana ‘Seni Samsun’da alacaklar’ dedi ama polis mi jandarma mı başkası mı bilmiyorum. Yani ben polisin alacağını tahmin ettim. Yasin’in anlatımlarına göre polisin alacağını düşündüm. Yasin’in anlattığına göre her şeyi polis ayarlıyordu” dedi. Hayal ve Tuncel’in polis tarafından korunduğunu anlatan Samast, gazetelerde soruşturmanın genişletildiğini okuduğunda, Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in etkisinin kalmadığını düşünerek içinde olduğu korkuyu yendiğini ve konuşmaya karar verdiğini söyledi.
‘Hayal’i nereden bildi?’
Ogün Samast ifadesinde cinayetten 2 yıl sonra ifadesi alınan bir kişiden bahsetti. Bu kişinin cinayetten bir saat sonra Yasin Hayal’in telefonlarını sistemden kontrol ettiğini hatırlatan Samast, bu kişinin cinayetten hemen sonra Yasin Hayal’in telefonunu nerden bulduğunu ve Yasin Hayal’in bu olaya karıştığını nerden bildiğini de sordu. Bunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Samast, “Çünkü ben daha yakalanmamışım ve cinayet konusunda hiçbir bilgi yok. Ama cinayetten çok kısa bir süre sonra bu kişi cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in telefonunu buluyor ve sorguluyor. Bu kişi kimdir? Kiminle bağlantısı vardır? Onu Yasin Hayal’in ismini kim verdi? Bu olayın yapılacağını nereden biliyorlar? Bunların araştırılmasını istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Tehditçi vali yardımcısı ifade verdi

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifade alma işlemleri devam ediyor. Soruşturmayı yürüten İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Savcı Yusuf Hakkı Doğan, dün de cinayet döneminde İstanbul Vali Yardımcısı olan Ergun Güngör’ün ifadesini aldı. Güngör, 2.5 saat sonra adliyeden ayrıldı. Dink, 24 Şubat 2004’te İstanbul Valiliği’ne çağrılmıştı. Vali Yardımcısı Güngör’ün odasında gerçekleştirilen ve Ergenekon davasından beraat eden eski MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın da katıldığı görüşmeyi, Dink ‘haddini bildirme operasyonunun bir parçası’ olarak nitelemiş ve “Artık hedefteyim” diye yazmıştı.
Savcı Doğan, dün polis memuru Özcan Özkan’ın da ifadesini aldı. Özkan, polis memuru Bahadır Tekin ile birlikte 17 Şubat 2006’da Trabzon Emniyeti’nden gönderilen, Hayal’in Dink’e yönelik ciddi eylem yapacağı kaydı sonrasında, ihbarda geçen adrese gitmeyip, cinayetten sonra, gitmiş gibi sahte tutanak tutmuştu.

Haberin Devamı

Sedat Şahin’in adamı alacaktı

Samsun’dan kendisini almaya gelen kişilerden birinin suç örgütü lideri Sedat Şahin’in adamlarından biri olduğunu söyleyen Samast, “Fakat polis beni Samsun’da daha önce yakaladığı için geri dönüyorlar. Bunları da yargılandığımda duydum. Ben yargılanmadan önce başkaları tarafından Samsun’dan alınacağım bilgisine sahibim. Ama bunun polis tarafından yapılacağını biliyorum” dedi. Çocuk olduğu için 10 yıl ceza alıp 4-5 yıl hapis yatacağını zannettiğini söyleyen Samast, “Çünkü Yasin bu şekilde bana anlattı. Çünkü Yasin bunu devletle polisle yapacak. Bizim orada polis demek devlet demek. 16 yaşında bir çocuk olarak bu olaya sürüklendim. Benden yıllarımı çalan kim varsa ortaya çıkarılmasını istiyorum” dedi.

Sorgulama yapan o polisler kim?

Samast, cinayetten sonra 3 ilde emniyet birimlerinde kendisi ve diğer sanıklara ait telefonların sorgulandığını söyledi. Bu sorgulamaları yapan polislerin sicil numaralarını da veren Samast, “Bu polisler kimlerdir? Cinayet işlendikten 3-4 dakika sonra bu bilgiyi kimden alıp sorgulamışlar? Bugünlerde Türkiye’de peşpeşe paralel yapı operasyonları yapılıyor. Bu sicil numaralı polis memurlarının paralel yapı ile bağlantıları var mı? Operasyonda ismi geçiyor mu?” dedi. “Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca gerçek ortaya çıkar” diyen Samast, “Bu soruşturmalar tek elden bir bütün olarak ele alındığında iş daha çok ortaya çıkar” dedi.