Gündem Herkes beklemede

Herkes beklemede

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEOG’un yerine gelecek yeni sistem hâlâ netleşmedi. Öğrenciler başta olmak üzere veliler, eğitimciler ve kurs sahipleri bekleyişte. Ancak mutlaka sınav olur ya da okuldaki dersler daha da önem kazanır düşüncesiyle öğrenciler, kurslara devam ediyor

Herkes beklemede

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavını kaldırdı. Bu yılki sınavlar yapılmayacak. MEB, liselere giriş için yeni sistem üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda tamamen sınavsız geçiş yerine sadece yüksek nitelikli liseler, fen ve sosyal bilimler liseleri ve özel liselerin sınavla öğrenci alacağı bir sistem öne çıkıyor.
MEB, 10 farklı formül üzerinde çalışıyordu. Edinilen bilgiye göre alternatif sistem sayısı üçe indirildi. Bunlar arasında iyi liselere giriş için başarılı öğrencilerin belirlenip bunlara yönelik bir sınav yapılması gündemde. Diğer öğrenciler de adrese dayalı olarak liselere yerleştirilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı alternatifler arasında, öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu üzerinden yerleştirmesinin yapılması da yer alıyor.
TEOG’un kaldırılmasının ardından gözler dershanelerden dönüşen kurs ve etüt merkezlerine çevrildi. Öyle ki bu yıl kasım ayında yapılması planlanan TEOG sınavlarına hazırlanmak amacıyla birçok öğrenci, yaz aylarından bu yana tatil yapmadan kursa gidiyor. TEOG’un kaldırılmasıyla kurslara artık ihtiyaç duyulmayacağı düşünülüyordu.
Konuyla ilgili Bakan Yılmaz, etüt merkezlerinin sırf TEOG’dan dolayı arttığını belirterek “Daha çocukluktan başlayarak her evladımızın yarış atı konumuna girmesini hangi anne baba ister?” demişti. Ancak yeni sistemin netleşmemesi nedeniyle öğrenciler kurslardan kayıtlarını sildirmedi. Çünkü öğrenciler, TEOG kaldırılsa da yerine farklı bir isimle yeni bir sınavın geleceğini ya da gözde liselere girebilmek için rakiplerini yüksek ders notlarıyla geride bırakabileceklerini düşünüyorlar.
Kurslara tam gaz devam
TEOG kaldırıldığında “Kurslar ne olacak” sorusu akıllara gelmişti. Artık kapanırlar diye düşünülüyordu ancak şu anda öğrenciler kayıtlarını sildirmediği için hepsinde derslere devam ediliyor. Telefonla görüştüğümüz ve ziyaret ettiğimiz kurs merkezlerinden bazıları hiç sınav olmazsa okul derslerine takviye niteliğinde hizmet vermeyi planlıyor. Çok az sayıda kurs da kendilerine hiç ihtiyaç kalmazsa velilerden peşin alıp, öğretmen maaşı, kira vs. gibi kalemlere harcadıkları paraları nasıl ödeyeceklerinin telaşını yaşıyor.
İstanbul Beşiktaş’ta hizmet veren bir kurs merkezi sahibi, velilerin yeni gelecek sistemin belirsizliği nedeniyle panik olduğunu kaydediyor ve ekliyor:
“Yabancı liseler, iyi Anadolu ve fen liseleri için belki daha ağır bir sınav olacak. O yüzden dersler devam ediyor.” Şişli’deki bir kurs merkezinin sahibi de “Herkes sınavın bir şekilde devam edeceğini düşünüyor. O yüzden beklemedeyiz. Sınav olmazsa okul derslerine takviye kursları düzenleyeceğiz ama merkezimizi kapatmayacağız” diyor.

Liselere girişte yeni sistem için 5 gün yetti

Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım” çıkışının ardından MEB, 5 günde TEOG yerine getirilecek yeni sistem için arayışlarını tamamladı. Bakanlıkta oluşturulan çalışma grupları alternatif sistem sayısını üçe indirirken, bu üç model, bugün Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Külliye’de yapılması beklenen Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek. Yeni sisteme ilişkin hazırlanan raporlar kapsamında öğrenci istatistikleri, TEOG’un dezavantajları ve yeni modellerin ayrıntıları Erdoğan’ın görüş ve onayına sunulacak.
Üç farklı model öne çıkıyor
Edinilen bilgiye göre, sunumda, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren SBS yerine getirilen TEOG’un toplumda ve eğitim sistemindeki yansımalarına ilişkin yıllar içerisinde hazırlanan raporlar da yer alacak. Ayrıca öğrenci ve sınav istatistikleri, TEOG’un dezavantajları ile yeni sunulacak modellerin avantaj ve dezavantajları da sunumda yer alacak. Bu kapsamda bakanlığın sisteme ilişkin 5 günde hazırladığı ve son çalışmalarla üçe indirilen sistem alternatifleri masada olacak.
Modeller birbirine benziyor
MEB’in TEOG yerine hazırladığı 3 yeni sistem birbirine benzeyecek. Modellerin farklılıkları, başarılı öğrencilerin belirlenerek nitelikli ve köklü Anadolu, fen ile sosyal bilimler liselerine yerleştirilmek üzere nasıl seçileceği, adrese dayalı yerleştirme sisteminin ayrıntıları ve okul başarısını etkileyecek unsurlarla ilgili olacak.
Bakanlığın yeni modellere ilişkin önceliği “hakkaniyetli, sürdürülebilir, öğrencileri strese boğmayan, ailelerin daha az ekonomik harcamada bulunacağı” bir sistem olacak. Okullardaki notların belirleyici olması durumunda, ‘torpil olabilir’ eleştirilerini değerlendiren MEB, yeni modellerde öğretmenleri daha aktif hale getirecek ve adil olmaları noktasında farklı denetimlerden geçirebilecek ayrıntılara yer verecek. l AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Öğrenciler endişeli

Yunus Eren: TEOG’un kaldırılması bence kötü oldu. Şu an ne yapacağımız belli değil. Özel liseye kaydolmak zorunda kalabiliriz. Ben kursa gitmeye devam ediyorum. Çünkü yeni bir sınav gelebilir. İyi liselere girişin sınavsız olmayacağını düşünüyorum. Kursa bu yıl 2.500 TL verdik.
Alper Lafçı: TEOG’a alışmıştık şimdi daha zor bir sistem getirilebilir. Sınava hazırlanmak için kursa kaydoldum. 5.000 TL vermiştik. Kaydımı sildirmeyeceğim. Çünkü TEOG kaldırılsa da yerine farklı bir sınav gelebilir. İyi bir liseyi hedeflediğim için çalışmaya devam edeceğim.
Boran Mehmet Özsevgi: TEOG yerine ne olacağı belli değil. Çok zorlanacağımız yeni bir sistem gelebilir. 5.000 TL’ye kursa kaydoldum. TEOG kalkmış olsa da kursa devam edeceğim. Çünkü iyi bir Anadolu lisesine girmek istiyorum.

4. sınıfta A, B, C’yi yeniden öğreniyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokullarda zorunlu olan bitişik eğik el yazısı uygulamasını bu yıl kaldırdı. Yeni uygulamada, isteğe bağlı olarak bazı öğretmenler dik temel yazı ile bazıları ise bitişik eğik el yazısını öğretiyor. Ancak okuma-yazmayı el yazısıyla öğrenenler, üst sınıflarda dik temel yazıya geçebilmek için alfabeyi sil baştan öğreniyor. Örneğin soldaki fotoğrafta yer alan 4. sınıf öğrencisi ilkokul birinci sınıfta gördüğü A, B, C’yi dik temel yazıyla yeniden öğreniyor.
Konuyla ilgili bilgi veren öğrenci velisi Vasfiye Ö., ilkokul 4. sınıfta okuyan çocuğunun el yazısından dik temel yazıya geçerken zorlandığını söylüyor. Çocuğunun düz yazıyı yavaş bir şekilde kesik, kesik yazmaya çalıştığını belirten veli, yine de uygulamadan memnun. Vasfiye Ö., çocuğuyla ilgili gözlemlerini şöyle aktarıyor:
“Okullar yeni açıldı. Oğlum, düz yazıda zorlanıyor. ‘Sıkıldım, anne’ diyor. İlkokul 1. sınıfta da el yazısını öğrenirken daha çok zorlanmıştı. Düz yazıyla eğitime devam edecek. Çünkü düz yazıyı el yazısından daha çok seviyor.”
Yeni uygulamada ilkokullarda sınıf öğretmenleri 10 günlük eğitim sonrasında yaptıkları gözlemle öğrencinin bitişik eğik el yazısı ya da dik temel yazıyla eğitime devam edip etmeyeceğine karar verecek.
l MİNE ÖZDEMİR