Gündem HIV’le mücadelede en büyük eksiklik tanıda

HIV’le mücadelede en büyük eksiklik tanıda

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ulusal HIV/AIDS Kongresi, 6. yılında ilk kez hekimlerden dayanışma ve özne örgütlerine tüm katılımcıların ortaklığıyla bir rapor çıkardı.

HIV’le mücadelede en büyük eksiklik tanıda

HANDE ATILGAN Ankara - Alandaki beş büyük uzman hekim derneği olan AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği (AIDS ve CYBH Derneği), HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği, tarafından düzenlenen, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden, üç özne derneği olan Kırmızı Kurdele Derneği, Pozitif-iz Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği’nin katkılarıyla gerçekleyen Kongrede, 60 konuşmacı, 25 farklı oturumda bilimsel verileri masaya yatırdı. Alandaki en büyük eksikliğin tanı süreçlerinde yaşandığı tespit edilirken, çözüm önerileri sekiz başlıkta sıralandı.

Haberin Devamı

Raporun sonuç kısmında, “Ülkemizde HIV epidemisine yanıt konusunda pek çok alanda başarılı işler yapılmış olmakla birlikte, olgu sayısındaki artış halen tüm hızıyla devam etmektedir. Kovid-19 pandemisinin araya girmesi, HIV alanında yapılan çalışmaların da hız kesmesine, hatta durmasına neden olmuştur” denildi. Hâlihazırdaki en önemli sorununun, HIV tanısındaki yetersizlik ve gecikme olduğu tespitine yer verilen raporda, yenilikçi yöntemlerle test yaptırmaya teşvikin arttırılması talep edildi. Test teşviki yapılırken, ayrımcılık sorununun körüklenmemesi için “İşe girişlerde sağlık raporunun işin gereklilikleri gözetilerek tasarlanması ve zorunlu HIV testinin kaldırılması gerekmektedir” önerisi getirildi.