Gündem Hükümetin iklim politikası çöktü

Hükümetin iklim politikası çöktü

26.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lahey’deki yerel mahkeme, Hollanda hükümetinin iklim politikasının yasa dışı olduğuna hükmetti. Dünyada bir ilk olan kararla, Hollanda 2020’ye kadar sera gazı emisyonunu yüzde 25 azaltmak zorunda

Hükümetin iklim politikası çöktü

Hollanda’da Urgenda isimli çevre örgütünde yer alan 900 kişinin hükümete karşı açtığı iklim davası çarşamba günü sonuçlandı. Lahey Yerel Mahkemesi, Hollanda hükümetinin yürüttüğü iklim politikasını yasadışı bulurken, beş yıl içinde sera gazı emisyonunun en az yüzde 25 oranında azaltılmasına hükmetti. Dünyada şimdiye kadar iklim değişikliği konusunda bir devlet aleyhine verilen ilk mahkeme kararına göre, Hollanda’da 2020 yılında beklenen emisyon oranının 1990 yılına kıyasla yüzde 25 daha az olması gerektiği belirtildi. Küresel ısınmayı doğrudan etkileyen en önemli nedenler arasında gösterilen sera gazı salınımına karşı insanların ve doğanın korunması gerektiğini savunan mahkeme, alınan önlemler doğrultusunda mali açıdan zorlanma yapılmayacağına da açıkladı. Halkın iklim değişiliğinden kaynaklanan sorunlardan korunması için insan haklarını baz alan dava, bu açıdan dünyada ilk olmasıyla öne çıkıyor. Mahkeme kararının, Avrupa’da benzer davalara emsal gösterileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Karar ‘zafer niteliğinde’

Hollanda hükümeti eşcinsel evlilik, hafif uyarıcı madde kullanımı gibi sosyal davalarda Avrupa’nın en ileri gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşları, Hollanda hükümetinin küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Davayı açan Urgenda çevre örgütü, Hollanda’nın 2020 yılına kadar sera gazı salınımında, 1990’a kıyasla yüzde 40 azalmaya gitmesi gerektiğini talep etmişti. Hollanda hükümeti ise 2020’ye kadar yüzde 17’lik bir azalma öngörüyor. Dava sonucuna yönelik açıklama yapan Urgenda çevre örgütünün başındak isim Marjan Minnesma, mahkeme kararını kendileri açısından ‘zafer niteliğinde’ olduğunu belirtti.