Gündem İBB deprem bölgesinde 6 ayda neler yaptı?

İBB deprem bölgesinde 6 ayda neler yaptı?

06.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maraş merkezli depremlerin ardından AFAD’ın yönlendirmesiyle Hatay’daki yardım faaliyetlerini yürüttü.

İBB deprem bölgesinde 6 ayda neler yaptı

İBB, 10 bine yakın personeliyle deprem bölgesinde görev aldı. Ekiplerin bir kısmı, Hatay’daki çalışmalarına halen devam ediyor.

Haberin Devamı

ARAMA KURTARMA İBB, 1.469 arama kurtarma personeli ile çalışmalara katıldı. Ekipler, 561 kişiyi enkazdan canlı kurtardı. İBB İtfaiyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve BOTAŞ’a ait söndürme araçlarının müdahalesiyle İskenderun Limanı’ndaki yangın söndürüldü. İstanbul İtfaiyesi 4,5 ay süresince de bölgede çalışmalarına devam etti.

1.6 MİLYON KİŞİYE SICAK YEMEK İBB Lojistik ekipleri üç öğünde 1,6 milyon kişiye 3 öğün sıcak yemek, 230 binden fazla kişiye ise mobil büfe hizmeti verdi. Yemek hizmeti halen devam ediyor.

İstanbul Halk Ekmek ise 81 tır ile 5,9 milyon adet 50 gr’lık Akdeniz ekmeği, 745 bin altın çörek, 79 bin paket bebe bisküvisi, 4 bin glütensiz ekmeği gönderdi. İBB Sağlık ekipleri, 4 ayrı noktada 70 binden fazla depremzedeye sağlık hizmeti verdi.  

Haberin Devamı

HAMİDİYE SU TAŞIDI Hamidiye 131 tır pet şişe su sağladı. 3 milyondan fazla 0.5 litre, 806 bin adet 1,5 lt, 138 bin adet 5 lt su gönderildi. Sadece depremzedelere dağıtılmak üzere Kızıldağ Kaynak Suyu Tesisleri’nde üretime başlandı.

KİPTAŞ GEÇİCİ KONUTLARI AĞUSTOS’TA HİZMETTE İBB Hatay’a 9 bine yakın çadır gönderdi. Prefabrik yapılarla geçici barınma alanları oluşturuldu. KİPTAŞ ise Antakya’da geçici yaşam alanı kurma çalışmasında sona geldi. 201 konut, 21 donatı olmak üzere 222 birimden oluşan, altyapıları tamamlanmış geçici konutlar Ağustos sonunda hizmete girecek. Kreş, sağlık merkezi, yaşlı bakım merkezi, spor alanları bulunuyor.

DEPREMZEDELER FERİBOTTA MİSAFİR EDİLDİ Depremzedelerin bir bölümü Orhangazi feribotunda sağlık müdahaleleri yapılarak misafir edildi. 4 binin üzerinde depremzedeye konaklama ve sağlık hizmetleri verildi. Osmangazi gemisi, tahliye edilmek isteyen depremzedeleri başka şehirlere götürdü.

İBB deprem bölgesinde 6 ayda neler yaptı

KENT TEMİZLİĞİ 

İBB’nin 64 kişilik kent temizlik ekibi ve 28 İstaç temizlik aracı kent temizliğini sağladı. Sağlık ekipleri bölgede haşere riskine karşı ilaçlamalarını sürdürdü. Tuvalet ve duş ihtiyacı, İBB’nin kurduğu 223 kabin tuvalet, 94 adet mobil duş ile sağlanmaya çalışıldı.

İSKİ ekipleri ise bölgenin su ve kanalizasyon altyapısını onardı. Su tankerleriyle ihtiyaç bölgelerine ve köylere su temin edildi. İGDAŞ ekipleri ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep’te doğalgaz altyapısı, bakım, onarım ve gaz verme işlerine destek oldu.

Haberin Devamı

KESİNTİSİZ İLETİŞİM

Uydudan sağlanan internet ile Hatay’da 37 sabit, 11’i mobil erişim noktasında, sahra hastanesi, bölgedeki İBB lojistik merkezleri, çadır alanları, şehir hastanesi, askeri toplanma alanı gibi 9 lokasyonda; Malatya’da 10 sabit erişim noktasında, çadır ve konteyner alanları gibi 4 lokasyonda İBB WiFi hizmeti verildi. İBB Lojistik Merkezi Çadır Alanına kurulan 12 adet şarj ünitesi kuruldu.

ÇİFTÇİLERE DESTEK Hataylı çiftçilere destek sağladı.

1 TIR dolusu 1.500 torba (9.000 dekara ekilecek) Silajlık Mısır Tohumu

1.120 dekar alana ekilecek 200 bin adet salatalık tohumu,

400 bin adet kavun tohumu,

400 bin adet kabak tohumu

15 TIR dolusu 390 ton büyükbaş hayvan yemi çiftçilere dağıtılmak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.

CAN DOSTLARIMIZ UNUTULMADI

Haberin Devamı

İBB Veteriner ekipleri, ameliyat imkânı da bulunan kliniği hizmete aldı. 1.722  havyanın tedavisi yapıldı, 23 acil ameliyat gerçekleştirildi. Sahipsiz hayvanlar için besleme noktaları oluşturuldu ve mama dağıtımları yapıldı. Sahipsiz hayvanlar İstanbul’a getirilerek koruma altına alındı.

YARDIMLAR YAĞDI

İstanbul’da başlatılan yardım kampanyasında alınan yardımlar, Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi ile Kartal Ana Lojistik Merkezinde toplandı. İki merkezden deprem bölgelerine 704 tır yardım malzemesi gönderildi.

PSİKOLOJİK DESTEK HATTI

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Psikologlar Derneği gönüllülerinin koordine edilmesi için İBB Toplum Ruh Sağlığı Bilim Kurulu kuruldu. Depremzedeler için ‘Psikososyal Destek Hattı’ hayata geçirildi.

İBB Gençlik Spor Müdürlüğü ekipleri tarafından bölgede LGS ve YKS öğrencilerine eğitim verildi.

İBB deprem bölgesinde 6 ayda neler yaptı

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Depremden etkilenen çocuklar için; saha gözlem ve tespit çalışmaları gerçekleştirildi.

Çocukların hayal gücünü harekete geçirmek için etkinlikler yapıldı. Deprem travması görüldüğü taktirde ilgili yerlere bilgi verildi.

Haberin Devamı

Çocuklara HOP (Hayal gücü Oyun Park) ile destek olundu. Bölgeye çocuklar için oyun grupları gönderildi. 12 noktaya çocuk parkı kuruldu.

İBB Gezici Kütüphane ile bölge halkına ödünç kitap hizmeti verildi. Gezici Kütüphane, öykü yazımından graffitiye çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. İBB Kültür ise, Hatay’da 140’dan fazla lokasyonda, 200’den fazla etkinlik ile 150 bine yakın katılımcı sayısına ulaştı.