Gündem İhmaller zincirinin son halkası! 'İnsanlar kaçmayı bırakmıştı'

İhmaller zincirinin son halkası! 'İnsanlar kaçmayı bırakmıştı'

05.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Masquerade Club yangınında can veren 29 kişinin öldüğü faciadan kurtulan Ercan E. ifadesinde, alevlere yangın tüpüyle müdahale ettiğini, 2. yangın tüpünün çalışmadığını ve yangının bitme noktasına geldiği için içeridekilerin kaçmayı bıraktığını söyledi.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde 2 Mart’ta Masquarede adlı gece kulübünde çıkan yangında hayatını kaybeden 29 kişiden 7’si dün memleketlerinde gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı. Yangından yaralı kurtulan ve yangın tüpüyle müdahalede bulunup, arka çıkıştaki yolu bulup kurtulan marangoz işçisi Ercan E.’nin olay sonrası alınan ifadesi ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘MOBİLYA KAPLIYORDUK’

15 yıldır ustalık yaptığını, çalıştığı şirketin sahibinin olay sırasında vefat eden Ramazan Alpan’ın olduğunu söyleyen Ercan E., 20 Mart’tan itibaren mekânda tadilata başladıklarını belirterek şunları anlattı: “Mekânda locaları ve duvarları mobilya ile kaplıyorduk. Çalışmış olduğumuz yerin 10 metre arkasında kaynak işi yapan kişinin çalıştığı yerden bir anda alevler çıktığını gördük. Bu sırada ‘Yangın çıktı’ şeklinde bağrışmalar oldu.”

SÖNDÜ DİYE, KAÇMADILAR

İfadesinde, yangın tüpüyle alevlere doğru giden 17 yaşındaki Efe Demir’in yaşının küçük olması ve yangından zarar görmesini istemediği için elinden aldığını söyleyen Ercan E., “Yanımdakilere uzaklaşmasını söyledim. Yangın tüpünü ateşin üzerine sıkarak ateşi söndürdüm. Yangın tüpü bittikten sonra tanımadığım birisi bana başka bir yangın tüpü verdi. Bu yangın tüpü mandalına basmama rağmen çalışmadı. Bu sırada yangın bitme noktasına geldiği için insanlar kaçmayı bıraktı” dedi.

Haberin Devamı

‘GÖZ GÖZÜ GÖRMÜYORDU’

DJ kabininin arkasında çok şiddetli dumanların yükseldiğini söyleyen ve hastanede tedavisi süren Ercan E. ifadesinin devamında şunları anlattı: “O esnada elektrikler kesildi. Kaos ortamı olmaya başladı. İnsanlar bağırmaya başladı. İçerisi karanlık oldu, göz gözü görmüyordu. Ben kendi çabam ile koşarak tuvaletlere doğru gittim. Orada bir koridora girdim.

Fazla duman yoktu. Ardından yoğun şekilde duman gelmeye başladı. Ayakta dumanın beni daha fazla etkilediğini anladım ve yere yatarak yerde sürünmeye başladım.”

İTFAİYEYE YARDIM ETTİ

Ercan E. kurtulmayı nasıl başardığını da aktardı: “Koridordan sürünerek geçerek vestiyer kısmı bölümünden koşarak kendimi dışarıya attım. Dışarıya çıktığımda arkadaşlarımı aradım. İçeride kaldıklarını anlayınca itfaiyenin yanına gittim. Mahsur kalan işçilerin yerlerini göstermek için itfaiye ekibiyle içeri girdim, yerlerini gösterdikten sonra çıkarıldım.”

‘SADECE BİR KAPISI VARDI’

Gece kulübünün bulunduğu binada dükkân sahibi Muhittin Yartaşı, “Burası bir pasaj normalde arka kapısından kulübe giriş, müşterilerin girdiği bir kapı var. Bir de arkada mal kabul denilen kapı. Başka kapısı yok. Yangın çıkış merdiveni olma şansı yok zaten eksi 2. katta” dedi.

Haberin Devamı

İhmaller zincirinin son halkası İnsanlar kaçmayı bırakmıştı

Emniyet’te ifadeleri süren 9 şahıs için ek gözaltı süresi alınırken, şahıslardan mobilyacı Ercan E.’nin ifadesinin alınması sonrasında savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Soruşturmada gece kulübünün teknik servis personeli İbrahim B.’nin (36) de polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

‘BİLEREK İŞLENMİŞ BİR CİNAYET’

Yangın faciasında can verenlerden 7’si memleketlerinde toprağa verildi. Dört ay önce askerden gelen Barış Güngör’ün (21) kuzeni Adil Göngör, Barış’ın 3 gün içerisinde memleketine geri döneceğini söylediğini aktarırken “Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. Güngör’ün cenazesi Batman’da asri mezarlıkta toprağa verildi.

OYUNU KULLANDI DÖNDÜ

Yangında oğlu Akın’la (36) yaşamını yitiren kaynak ustası Yılmaz Kıhrı’nın (59), 31 Mart’ta oyunu kullanmak için Giresun’a geldiği, ardından geri dönüp, tadilatta çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Baba ve oğlu için Tirebolu Menderes köyünde aile mezarlığında toprağa verildi. Yılmaz Kıhrı’nın yeğeni Salim Kıhrı, çıkış kapılarının kapatıldığını belirterek, “Bu resmen bir facia, bilerek işlenmiş bir cinayet. 3 kapısı var 2’sini kapatmışlar kalan bir kapıya ulaşabilmen için de en az 5-6 dakika yol yürümen gereken bir yerde. İçerdeki insanların çoğunun sigortasız çalıştığı bir yer. Kimliği olmayanlar var” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ ÇOCUK BABASIYDI

Erzincan’ın Çağlayan beldesi Mertekli köyünde oturan Mehmet ve Yadigar Çayır çiftinin 3 oğlundan biri olan Binali Çayır (26) için de köy meydanında cenaze namazı kılındı. Çayır, köy mezarlığında toprağa verildi. Evli ve 3 çocuk babası Atanur Aladağ(43) Kars Selim’in Gelinalan köyünde, Ahmet Uzun (36) ise memleketi Şırnak’ın Alakamış köyünde toprağa verildi.

10 GÜN ÖNCE BABA OLMUŞ

Yangında ölen 29 kişiden elektrik teknisyeni Hüseyin Ak (21), memleketi Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde toprağa verildi. Oğlunun 2 yıl önce evlenip bir yıl önce İstanbul’a yerleştiğini belirten baba Erol Ak, “10 günlük çocuğu var” dedi.