Gündem İkinci İmamoğlu dönemi

İkinci İmamoğlu dönemi

01.04.2024 - 05:06 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, CHP adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 51.01 oy ile seçimi kazandı. İmamoğlu, ‘Millet her zaman kazanır demiştik. Millet kazandı’ dedi.

İkinci İmamoğlu dönemi

ÇİĞDEM YILMAZ, GÜLDEN ÇOKTAN - 31 Mart 2024 yerel seçiminde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti adayı Murat Kurum ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 22 partili ve 27 bağımsız aday yarıştı. Resmi olmayan sonuçlara göre İmamoğlu oyların yüzde 51.2’sini alarak yeniden belediye başkanı oldu. Rakibi AK Parti ile MHP’nin adayı Murat Kurum ise yüzde 39.69 oy aldı. Seçimde en çok oy alan 3. ise YRP’nin adayı Mehmet Altınöz oldu. İstanbul için “kilit parti” olarak anılan DEM Parti’nin adayı Meral Danış Beştaş’a ise sandıktan yüzde 2 destek çıktı.

Haberin Devamı

‘YETKİYİ BİZE VERDİ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, CHP İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmanın ardından Saraçhane’ye geçti. Seçim otobüsü üzerinden kendisini bekleyen binlerce kalabalığa seslenen İmamoğlu, İstanbullulara teşekkür etti ve şunları söyledi: “Milletimiz dedi ki hızını artır, yola devam et. Hem de onların dediği gibi tam gaz geri değil tam yol ileri. Yani kalkınmacı belediyecilik dönemi başlamıştır’ dedi. İstanbul’un bu akşam verdiği tarihi mesajı nasıl ki bize vermişse, hükümet yetkililerine de verdi. Millet bugün barıştan yanayım dedi. Ben, huzurdan, demokrasiden, adaletten yanayım dedi. İstanbul mesajını vermiştir. İstanbul bu işi noktalamıştır. Bundan sonra herkes ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Bir kişi emir vermez. Millet emir verir. Yöneticiler, milletten talimat alır. Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi bugün itibariyle tam yol ileri demiştir. Millet her zaman kazanır demiştik. Millet kazandı, kazandı. Millet kazanmaya devam edecek.”

Haberin Devamı

İkinci İmamoğlu dönemi

İmamoğlu, Saraçhane’de seçim otobüsüne çıkarak binlerce kişiye hitap etti.

1 MİLYONA YAKIN FARK

2019’da yenilenen 23 Haziran 2019 seçim sonucu:

Ekrem İmamoğlu: 4.742.082

Binali Yıldırım:  3.936.068

2019 31 Mart seçim sonucu:

Ekrem İmamoğlu: 4.405.161

Murat Kurum:  3.419.408

20 YIL SONRAKİ İLKLER

Bayrampaşa Belediye Başkanlığı da 20 yıl aradan sonra AK Parti’den CHP’ye geçti. Yine Beyoğlu, Tuzla, Şile’de 20 yıl sonra belediye başkanlığını CHP’li adaylar kazandı. Sonradan ilçe olan ve ilk kez 2009 seçimlerinde belediye başkanlığı için oy kullanılan Çekmeköy ve Sancaktepe’de de 3 dönem sonra CHP kazandı. CHP’nin 3 dönem belediye başkanı olan Şükrü Genç’i aday göstermediği, Genç’in bağımsız aday olarak seçimlere girdiği Sarıyer’de kazanan CHP’nin yeni adayı oldu. Şükrü Genç’e sandıktan yüzde 7.5 oy çıktı, CHP adayı yüzde 51.95 oyla kazandı. 2019’da belediye başkanlığını AK Parti adayına kaybeden CHP, Çatalca’yı tekrar geri aldı. Son seçimde MHP’nin belediye başkanlığını kazandığı Silivri’de de CHP’nin adayı yüzde 51.95 oyla seçimi kazandı. Beykoz’da da 20 yıl sonra CHP’nin adayı kazandı. Gaziosmanpaşa CHP adayı Hakan Bahçetepe 540 oy fark başkan oldu. Eyüpsultan’da CHP adayı Mithat Bülent Özmen yüzde 6 oy farkıyla seçimi kazandı.

Haberin Devamı

İkinci İmamoğlu dönemi

ÜSKÜDAR KADIN BAŞKANA EMANET

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP’nin büyükşehirdeki seçim başarısı ilçelere de yansıdı. CHP bir önceki seçimde belediye başkanlığını kazandığı hiçbir ilçede seçimi kaybetmezken toplam 25 ilçede seçimi kazandı. 2019 seçimlerinde CHP’nin belediye başkan adayları 14 ilçede ipi göğüslemişti. Bu kez 12 ilçe daha CHP’nin hakimiyetine geçti. İlçelerde en dikkat çekici değişim Üsküdar’daki sonuç oldu. 30 yıl aradan sonra belediye CHP’ye geçti. Şehir Hatları A.Ş’nin genel müdürüyken Üsküdar’dan adaylığı açıklayan Sinem Dedetaş, aldığı yüzde 49.96 oyla ilçenin ilk kadın belediye başkanı olmaya hak kazandı.

YILLARDAN SONRA 1. PARTİ

CHP uzun yıllar sonra ilk kez İstanbul’da Ak Parti’den daha fazla oy aldı. CHP’nin İstanbul’daki oy oranı 2019 yerel seçimine oranla yüzde 7 arttı. Partinin oy oranı yüzde 38’den yüzde 51.02’ye yükseldi. AK Parti’nin İstanbul’daki oy oranı ise yüzde 45’ten yüzde 39.69’a geriledi. YRP aldığı oy da yüzde 2.48 oyla megakentte 3. parti konumuna yükseldi.

Haberin Devamı