Gündem IMEI numarası sorgulama işlemi

IMEI numarası sorgulama işlemi

01.04.2015 - 12:42 | Son Güncellenme:

IMEI sorgulama ile online olarak işlem yapmak oldukça kolay hale gelmiştir. IMEI sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgi almak ve IMEI sorgulama işlemini yapabilmek için haberimizi inceleyebilirsiniz.

IMEI numarası sorgulama işlemi

Akıllı cep telefonları yaşamın merkezinde kendisine yer bulmaya devam ediyor. Özellikle de insanların her anına tanıklık edecek kadar yaşamın içerisine giren akıllı cep telefonu modelleri ile artık çok daha pratik şekilde pek çok işlemi yapabilme imkanına sahip olunabildiği gibi yeni nesil fırsatlardan da yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Hızla süren gelişim ivmesi ile birlikte de her geçen gün insanların beğenisine sürülen yeni akıllı cep telefonu modellerinin bulunması da her zaman gündemde olan bir teknolojik yeniliğin dünya genelinde büyük bir furya haline gelmesine yol açıyor.

Haberin Devamı

IMEI SORGULAMA

Modern teknoloji ile birlikte Türkiye’de de yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir akıllı cep telefonu modelleri bulunuyor. Türkiye’de piyasaya sürülen her bir yasal akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarın IMEI numarası Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) içerisinde kaydının bulunması gerekiyor. Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinde kaydı bulunmayan akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar modelleri ya çalıntı oluyor ya da kopya IMEI numarasına sahip oluyor. Bu neden ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ nun IMEI sorgulama hizmeti bulunuyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hizmete açılan IMEI sorgulama işleminde her akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarın IMEI numarasının Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinde bulunup bulunmadığının kontrolü yapılıyor. IMEI numarası akıllı cihazların kimliği olarak açıklanabilecek 16 haneden oluşan bir numaradır. Son yıllarda gelişen internet teknolojisi ile birlikte sanal ortamda da IMEI sorgulama işlemi kolayca yapılarak, cihazın çalıntı olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Haberin Devamı

2008 yılında internet üzerindeki tüm devlet hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplaması amacı ile Başbakanlık tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen e-Devlet sistemi üzerinden IMEI sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Üstelik e-Devlet sistemi üzerinde bulunan e-hizmetler kategorisindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu IMEI sorgulama ekranından cihazınızın IMEI numarasını sorgulayabilmeniz için e-Devlet sistemine giriş yapmanıza da gerek bulunmuyor.

Günümüzde akıllı cihaz kullanıcıları genel olarak 2. el akıllı cihaz alımlarında IMEI sorgulama işlemlerini kullanıyor. Bu durumda hareketli olan 2. el piyasasında güvenliğin daha pratik şekilde IMEI sorgulama ile sağlanabilmesine yardımcı oluyor.