Gündem İnfluenza nedir? İnfluenza belirtileri nelerdir?

İnfluenza nedir? İnfluenza belirtileri nelerdir?

07.01.2019 - 17:25 | Son Güncellenme:

Soğuk havanın da etkisiyle hastalık vakaları iyice artmış durumda. Vatandaşlar, çoğu zaman kendilerini yatağa düşüren influenzanın ne olduğunu merak ediyor. Peki influenza aslında nedir, influenza belirtileri nelerdir, nasıl önlem almak gerekir?

İnfluenza nedir İnfluenza belirtileri nelerdir

Kış aylarında insanların çoğunu hasta edip yatağa düşüren influenza aslında bildiğimiz grip. Vatandaşlar hem önlem alıp bu hastalığa yakalanmamak için hem de hasta olurlarsa bir an önce atlatabilmek adına, influenzayı araştırıyor.

Haberin Devamı

İNFLUENZA NEDİR?

Grip, influenza veya enflüanza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı) ve kalp kası iltihabı gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.

Vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.

İNFLUENZA BELİRTİLERİ

Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş, öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun süre devam edebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) gelişebilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu kapsamdadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği bulunan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir. Bütün grip hastalarında ateş olmayabileceği akılda tutulmalıdır.

Haberin Devamı

İNFLUENZA TEDAVİSİ

Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır.

Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır. Neredeyse her virüste ölme olasılığı (Çok düşük olsa da) vardır. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır. Binlerce çeşit grip virüsü olduğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz.

Haberin Devamı

KİMLER GRİP AŞISI OLMALI?

•65 yaş ve üstündeki kişiler.
•Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı ve benzeri hastaığı olanlar.
•Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler.
•Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler.
•Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar; kreş ve huzurevleri çalışanları.
•Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler
•İlk 3 aydan sonraki hamile kadınlar
•6. ayından itibaren bebekler
•Çevresindeki insanlar grip ise grip aşısı olunması kesinlikle önerilmektedir.

Yazarlar