Gündem Iraklı Türkmenler yardım istiyor!

Iraklı Türkmenler yardım istiyor!

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’un IŞİD tarafından ele geçirilmesi sonrası militanlar ve Kürt peşmergeler arasında sıkışıp kalan Türkmenler “Kimliğimiz ve topraklarımız tehdit altında, Türkiye sesimizi duysun” çağrısı yaptı

Iraklı  Türkmenler yardım istiyor

Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinin ardından Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kerkük’te de korku ve endişeli bir bekleyiş hakim. Milliyet’e konuşan Iraklı Türkmen siyasetçiler bölgedeki son durumu değerlendirdi. Özellikle Tuzhurmatu’da Türkmenlerin Kürt peşmergeler ile IŞİD arasında sıkışıp kaldığını söyleyen Türkmen siyasetçiler, “Kimliğimiz ve topraklarımız tehdit altında. Türkiye sesimizi duysun” çağrısında bulundu.

‘Yardım gelmedi’
* Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi; “Türkmenlerin durumu kritik. Tuzhurmatu’da Kürt peşmergeleri tarafından bir yağmalanma söz konusu. IŞİD ise şu anda Tuzhurmatu’ya yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Süleyman Beg nahiyesinde. Türkmenler şu anda Kürtler ile IŞİD arasında kaldı. Silahsız Türkmen köyleri IŞİD karşısında en kolay hedefler. ‘En zararlı çıkan Türkmenler olacak’ diye hep söylemiştik. Ama hiç yardım gelmedi. Kendi kaderimize bırakıldık. Halk da paniğe kapıldı. İnşallah bizi Ankara’daki dostlarımız duymuşlardır. Sadece oradan ümitliyiz. Musul Başkonsolosu’nun kaçırılması bizi daha da zor duruma düşürdü. Bir yandan Türk basını sadece konsolosluk meselesi ile ilgilenirken diğer yandan konsolosluk her zaman yanımızda durmuştu, yalnız kaldık. Onların bir an önce salınmasını talep ediyoruz.”

‘Kaçacak yol yok’
* Türkmen Milletvekili Fevzi Ekrem Terzi; “Peşmerge güçleri, Tuzhurmatu’da bütün tankları, füzeleri, askeri malzemeleri, polisleri, devlete ait kurumları yağmaladı. Asker-polis kalmadı. Tuzhurmatu’da yaşayanlarla devamlı temastayım. En son gece 01.00-02.00 gibi silahları ellerinde kendi evlerini, kendi ailelerini korumaya çalışıyorlardı ama bunlar zayıf silahlar. Karşı tarafın kuvveti, silahı çok güçlü. Kaçsalar kaçamıyorlar. Yol yok. Bağdat-Tuzhurmatu arasındaki köprüleri patlatmışlar. Erbil’e kaçsa, orada ne yapacaklar? Oraya Musul’dan binlerce mülteci geldi, ne olacak? Hem şanı, hem toprağı, hem namusu gidiyor Türkmenlerin. Onun için Birleşmiş Milletler’e, Türk dünyasına sesleniyoruz; nerede insan hakları? Türk dünyasından bu mazlum halkın yanında durmasını istiyoruz.”
* Tuzhurmatu Meclis Üyesi Hazrettin İsmail; “Herkes eline hafif silahları alıp, kapısının önünde kendini koruyor. Devlet dediğimiz hiçbir güç yok. Elektrikler yok. Elektrik direkleri devrilmiş. Dükkanlar kapalı. Davutoğlu, kaçırılan Türkleri istiyor ama 3 milyon Türk’e bir şey yok. Biz buna çok kırgınız. Biz Türk’üz. Şiilikten Sünnilikten evvel Türk’üz. Yeter bu kadar mezhep meselesini ele almak.”
* Nizam İzzettin (Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği Başkanı); “IŞİD şu anda Süleyman Beg ilçesini ele geçirdi. Kerkük’ün genelde güneyinde bulunan Türkmen köyleri teyakkuz halinde. En çok korku yaşayan Tuzhurmatu ilçesindeki Türkmenler. Kürt peşmergeler buraya girmiş, Irak ordusu boşaltılmış. Diğer yanda da IŞİD milisleri var. Kerkük içindeyse bir korku ve bekleyiş var.”

Yazarlar