Gündem Kayıtlara geçen skandal! İsias Oteli’nin ruhsatı ‘konut’ çıktı

Kayıtlara geçen skandal! İsias Oteli’nin ruhsatı ‘konut’ çıktı

26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan, 26’sı KKTC’den voleybol turnuvası için gelen çocuklar olmak üzere 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki Grand İsias Oteli’nin iddianamesi tamamlandı. 11 sanıklı iddianamede, binanın temelinin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının ise “konut” olarak düzenlendiği vurgulandı. 9 kat için izin verilmesine rağmen binanın 13 kat olarak yapıldığı da kayıtlara geçti.

Kayıtlara geçen skandal İsias Oteli’nin ruhsatı ‘konut’ çıktı

ÇİĞDEM YILMAZ - Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, aralarında otel sahibi Ahmet Bozkurt’un da bulunduğu 5’i tutuklu 11 sanığın “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılması istendi. İddianamede KKTC adına Başbakan Ünal Üstel de müşteki olarak yer aldı.

Haberin Devamı

4 KATI KAÇAK

Yapının 5 Ocak 1993’te “konut” olarak alınan ruhsatının 8 Kasım 2001’de “otel” olarak yenilendiği ifade edilen iddianamede, binanın mimari projesinin bodrum, zemin+asma, 11 normal kat olmak üzere toplam 13 kat olarak hazırlandığı fakat ruhsatın 9 kat olarak verildiği, binanın yol seviyesi altındaki kat sayısının 1, yol seviyesi üstündeki kat sayısının 8 olmak üzere toplam 9 kat olduğu belirtildi. Yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği belirtildi.

DERE KUMU KULLANILDI

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise, betonun kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, demir kalınlığının standardın çok altında olduğu belirtildi. Yapıya ilişkin zemin etüdü yapılmadığı ve binanın yapımında yasak olmasına rağmen dere kumu kullanıldığı da vurgulandı. Raporda ayrıca, binanın zemin raporu, statik hesap raporu ve statik projesinin bulunmadığına da dikkat çekilerek “Rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu ve donatı detaylandırması yetersizliği var. Malzeme kalitesi yetersiz” ifadeleri kullanıldı. Kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetleme boylarıyla ilgili eksikliklerin bulunduğuna da değinilen raporda, “donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının gerekli şartları sağlamadığının tespit edildiği” anlatıldı.