Gündem ‘İstanbul 2010’u sarsan 7 icraat

‘İstanbul 2010’u sarsan 7 icraat

08.03.2009 - 00:38 | Son Güncellenme:

‘İstanbul 2010 İstanbul Kültür Başkenti’ projesindeki istifaların Bakan Yazıcı tarafından görevlendirilen Eyüp Özgüç’ün bazı icraatlarından kaynaklandığı konuşuluyor

‘İstanbul 2010’u sarsan 7 icraat

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu ile kurul üyeleri Gürhan Ertür, İskender Pala ve Metin Sözen’in istifasına projenin genel sekreteri Eyüp Özgüç’ün “7 icraatının’ neden olduğu öne sürüldü.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin genel sekreterliğine getirilen ve Yürütme Kurulu’nun iznine tabi olmadan 20 bin TL’ye kadar harcama yetkisi verilen Genel Sekreter Eyüp Özgüç’ün bazı eğlence ve özel yemek giderlerini de proje bütçesinden ödediği iddia ediliyor.

‘Bakan Yazıcı korudu’
İstifa eden 4 Yürütme Kurulu üyesi dışında, Genel Sekreter Özgüç’ün harcamalarını etik bulmayan Satın Alma Direktörü ve Yürütme Kurulu üyesi Muammer Erol’un da tüm dosyaların kurumu zarara uğratacak şekilde hazırlandığı gerekçesiyle istifa ettiği belirtiliyor.
Bu usulsüz harcamalara tepki gösteren tüm Yürütme Kurulu üyelerinin Özgüç’ün görevden alınması için başlattığı girişimin iki kez Bakan Yazıcı tarafından engellendiği ileri sürüldü.
Özgüç’ün hakkındaki iddialar şöyle:
1- “Sahne Senin İstanbul” kampanyasını 15 milyon liraya ihalesiz olarak Publics Yorum şirketine verdi.
2- Bazı camilere alınan el yapımı Uşak halılarının 7 milyon TL tutarındaki bedelini proje bütçesinden karşıladı.
3 - Yürütme Kurulu Başkanı’nın onayı olmadan seyahat etmesi mümkün olmadığı halde harcırah alarak 22 kez izinsiz Ankara’ya gitti.
4- “Bakan Hayati Yazıcı’nın talimatı var” diyerek Yönetim Kurulu’ndan bir şirkete Marsilya-İstanbul arası yelken yarışı için 675 bin lira ödenek çıkmasını sağladı. Sonradan Bakan Yazıcı’nın olaydan haberdar olmadığı anlaşıldı.
5- Yürütme Kurulu’na haber vermeden Vakıflar Bankası ile ajans maaşları karşılığı protokol imzaladı.
6- Banka tarafından verilen Audi A4 marka otomobili Bakan Yazıcı’nın Özel Kalemi’ni tahsis etmek istedi. Olaydan haberdar olan Yacızı, “Benim böyle bir talimatım yok” deyince, araç ajansın garajına çekildi.
7- Bazı eğlence ve özel yemek giderlerini proje bütçesinden ödedi.