Gündem İstanbul Adliyesi'nde Can Atalay arbedesi yaşandı

İstanbul Adliyesi'nde Can Atalay arbedesi yaşandı

30.10.2023 - 19:14 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için mahkemenin kararı beklenirken kaleme girmek isteyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu avukatlarla güvenlik personeli arasında arbede yaşandı.

İstanbul Adliyesinde Can Atalay arbedesi yaşandı

Anayasa Mahkemesi'nin 'Hak ihlali' kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bugün de karar çıkmadı. Mahkemenin Can Atalay kararını bekleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu avukatlar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine girmek istedi. Güvenlik görevlileriyle avukatlar arasında arbede yaşandı. Güvenlik personelleri koridor kapısını tutarak engellerlerken, avukatlar ve milletvekilleri ise kapıyı aşıp mahkeme kalemine gitmeye çalıştı. Arbede sonrasında çevik kuvvet polisleri de güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

"BEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Mahkemenin 6 gündür Anayasa Mahkemesi kararını ayaklar altına aldığını söyleyen TİP Milletvekili Sera Kadıgil, yaşanan arbedenin sorumlusunun idari müdür olduğunu ve tek amaçlarının kaleme girip bilgi almak olduğunu belirterek "Biz buradayız. Herkesin bilmesini isterim ki, az önceki nümayişin sebebi, ne buradaki avukatlardır, ne milletvekilleridir, ne de hatta buradaki memurlardır. Buradaki nümayişin nedeni idari müdürdür. Biz buraya geldik, yanımızda 50 tane avukat meslektaşımı var. 3 milletvekiliyiz birisi benim genel başkanım. Tek amacımız kaleme girip, normal vatandaş gibi bu bizim en doğal hakkımız, kalemden bilgi almaktı. milletkekilleridir, Türkiye İşçi Partisi olarak beklemeye devam edeceğiz. Can Atalay'a özgürlük" dedi. Kadıgil'in sözleri grup tarafından alkışlandı. Avukatlar, adliye koridorunda mahkemenin kararını beklemeye devam ediyorlar.

Haberin Devamı

İstanbul Adliyesinde Can Atalay arbedesi yaşandı

 

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ: SONUNA KADAR BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay için verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması ve adliyede güvenlik personeliyle yaşanan arbede sonrasında, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş basın açıklaması yaptı. Baş, "Can Atalay esir tutulmaktadır. Bu esarete bir an önce son verilmelidir. Bu bitene kadar biz bir adım geri atmayacağız. Sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Adliye içinde mahkeme kalemine girmek için güvenlik görevlileriyle yaşanan arbede sonrasında, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, partililer, avukatlar ve vatandaşlar İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak için toplandı. Grup, "Can Atalay'a özgürlük", "Anayasa Mahkemesi kararı uygulansın, Hatay halkı vekilini istiyor" sloganları attı.

"MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

Basın açıklaması yapan Erkan Baş, "Maalesef bugün de bu memlekette hukukun, adaletin, yargının gerektirdiği kararın alınamadığı bir akşamdayız. Sabahın erken saatlerinden itibaren geride kalan 5 günde olduğu gibi avukat arkadaşlarımız, Can Atalay'ın dostları, yoldaşları ona oy veren seçmenler, Türkiye'nin herhangi bir yerinde seçimlerde oy kullanarak seçme seçilme hakkını kullanan hepimiz. Artık kendimize vekil olarak tayin ettiğimiz, milletvekili olarak seçtiğimiz, yetmeyince mahkemeler yoluyla bir kez daha tescil ettirdiğimiz, ve tümüyle hukuksuz biçimde, tümüyle haksız biçimde cezaevinde altını çizerek söylüyorum, esir tutulan milletvekilimizin tahliyesi için mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi. 14 Mayıs'tan bu yana Can Atalay'ın milletvekili seçilmiş olduğunu ve artık tahliye edilmesi gerektiğini defalarca kez anlatmaya çalıştıklarını belirten Baş, "Yetmedi tüm hukuk yollarını tekrar tekrar bıkmadan, usanmadan zorladık. Yetmedi, sesimizi duyurmak için 750-800 kilometre yolu adım adım yürüdük. Yurttaşlar Türkiye'de yaşayan her yurttaş ortada açık bir hukuksuzluk olduğunu biliyor, görüyor" dedi.

Haberin Devamı

Baş, "Biz son söz olarak şunu ifade edelim. Asla bu hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Sevgili Can Atalay Hatay halkının oylarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi seçilen Can, an itibariyle milletvekili görevi sorumluluğuyla halkına karşı görevlerini yerine getirmek isteyen Can Atalay esir tutulmaktadır. Bu esarete bir an önce son verilmelidir. Bu bitene kadar biz bir adım geri atmayacağız. Sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Tüm yurttaşlarımızı, tüm avukatları, hukukçuları ve milletvekili arkadaşlarımızı bu ortak mücadeleyle göreve davet ediyoruz. Bir mahkeme kararının uygulanmamasını kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.