Gündem İstanbul’un YİBO’su açılmadan kapandı

İstanbul’un YİBO’su açılmadan kapandı

15.09.2008 - 03:29 | Son Güncellenme:

Risk altındaki çocuklar için AB desteğiyle 1.5 milyon euro harcanarak yapılan, İstanbul'un tek ilköğretim yatılı bölge okulu (YİBO), yeterli sayıda öğrenci olmadığı gerekçesiyle eğitime açılmadan kapatıldı

İstanbul’un YİBO’su açılmadan kapandı

Avrupa Birliği (AB) Temel Eğitime Destek Projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Arnavutköy'de risk altındaki çocuklara yönelik olarak yaptırılan ve bu yıl eğitime başlaması planlanan 1.5 milyon euro'luk yatılı bölge okulu (YİBO) açılmadan kapandı. Milli Eğitim, 53 öğrencinin başvurması nedeniyle 'Yeterli sayıda öğrenci toplanamadı' diyerek eğitim ve öğretime başlanmadığını bildirdi. İstanbul'da sadece sokakta çalışan ya da çalıştırılan 2 binin üzerinde çocuk olduğuna dikkat çeken sivil toplum örgütleri ise kararın "kabul edilemez" olduğunu söyledi.
2008 - 2009 eğitim öğretim yılında faaliyet geçmesi beklenen 12 derslikli, 240 öğrenci kapasiteli İstanbul'un ilk ve tek YİBO'su olan Şehit Çavuş Selçuk Gürdal Yatılı İlköğretim Okulu kompleksinin içinde kız ve erkek yatakhaneleri, yemekhane ve bir basketbol sahası da bulunuyor.

Bakanlık karar verecek

Okulun yeterli sayıda öğrenci bulunamaması nedeniyle açılmadığını anlatan Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Arif Dede, "Okula biri müdür yardımcısı olmak üzere 5 öğretmen atandı. Milli Eğitim Müdürlüğümüz kanalıyla okulun duyurusu da yapıldı ama sadece 53 öğrenci başvurdu. Yeterli öğrenci gelmeyince okul açılamadı. Bu durumda sınıflar 5 - 10 kişilik olacaktı. Durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik, bundan sonrası bakanlığın taktirinde. Bakanlık neye karar verirse okulu o şekilde kullanacağız" dedi. 

Gerekçe kabul edilemez

Dede, "Risk altında olan ve YİBO'da okumak zorunda olan çocukları çevre illerdeki YİBO'lara yönlendiriyoruz. Onlar da böylece mağdur olmuyor" dese de sivil toplum kuruluşları karara tepkili.
Şiddet mağduru kadınlar için faaliyet gösteren Mor Çatı'nın gönüllüsü Zelal Yalçın, sığınakta anneleriyle birlikte kalan çocukların ve danışma merkezinden destek alan kadınların toplan 15 çocuğunun bu okula gitmeye hazırlandığını söyledi. Yalçın, "Okulların açılmasına dört gün kala bu kararı verdiler. Aile içindeki şiddettin çoğu zaman mağduru, her zaman tanığı olan çocukların şiddet ortamından ayrılmalarına destek sağlayacak böyle bir fırsattan yoksun bırakılmaları kabul edilemez" diye konuştu.

Çocuk olmaması mümkün mü?

Yalçın, konuyu Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini'ye de ilettiklerini belirterek, AB kamsamında yaptırılan okul amacına uygun olarak kullanılması gerektiğini söyledi.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'dan yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:
"Dünyanın sayılı metropollerinden olan, Türkiye'nin nüfus olarak en büyük şehri İstanbul'da, eğitime başlaması için gerekli kapasiteyi dolduracak, risk altında yaşayan çocuk olmaması mümkün mü? Yoğun göç alan, açlık sınırında yaşayan milyonların olduğu İstanbul'da sokakta yaşamak, çalışmak zorunda kalan binlerce çocuk için nitelikli eğitim olanağı sağlaması beklenilen böyle bir okulun kapıları çocukların yüzüne çarpıldı."

Haberin Devamı

Tanıtım yetersizdi
Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca, yeterli öğrenci bulunamamasının nedeninin tanıtım eksikliği olduğunu belirterek şunları söyledi: "Okulun açılmasına yönelik bir girişimde bulunmak için önce bir toplantı yapacağız. Bu okul risk altındaki çocuklar için önemli bir atılımdı. Risk altındaki çocuklar sadece şiddet görenlerve sokakta çalıştırılanlar değil ki. Ailesinden uzak, akrabalarında, üst üste sınıfta kalan ya da yoksulluk içinde binlerce çocuk var. Sadece sokakta çalışan ya da çalıştırılan 2 binin üzerinde çocuk olduğunu kabul ediyoruz. Öğrenci bulunması için öncelikle ailelerin ikna edilmesi gerekirdi."