Gündem İstanbul’a 5 yılda 650 bin konut yapılacak

İstanbul’a 5 yılda 650 bin konut yapılacak

26.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Murat Kurum, dün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu” tanıtım toplantısında ulaşım, kentsel dönüşüm ve çevre ile ilgili projelerini açıkladı.

İstanbul’a 5 yılda 650 bin konut yapılacak

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- İstanbul’da şu an insanları yoran büyük bir kaos ve kargaşanın hakim olduğunu belirten Kurum, “İstanbul’da vatandaşlar, yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi insan ömründen tam 3.5 yıl alıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Trafik 10 yılda bitecek’

Gece gündüz demeden 5 ve 10 yıllık olmak üzere iki ayrı ulaşım planı hazırladıklarını söyleyen Kurum, “Şu an toplu ulaşımda karayolu ağırlığı yüzde 72’lerde. Raylı sistemlerin payı yüzde 26’larda. Deniz yoluna baktığımızda maalesef yüzde 2 seviyelerinde. 2029 hedefimiz. Karayolu payını yüzde 60’a düşürecek, raylı sistemlerin payını yüzde 37’ye ve deniz yolu seviyesine de yüzde 3’e çıkaracağız. 2034 ise karayolu ağırlığını yüzde 48’e düşüreceğiz. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek. İlk beş yılın sonunda azalacak olan İstanbun’un trafiği on yılın sonunda bir daha geri dönmemek üzere son bulacaktır” ifadelerini kullandı.

Kurum’un vaatlerine göre; afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda yatay mimariyle 650 bin konut inşa edilecek. Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konut yapılacak. Bu konutların 300 bini, her yıl 60 bin konut olmak üzere KİPTAŞ eliyle inşa edilecek, ödemenin yarısı belediye bütçesinden karşılanacak. Kentsel dönüşüme 700 bin lira hibe, 700 bin TL’de kredi desteği sağlanacak. 100 bin lira da taşınma ve kira yardımı ödenecek.

Haberin Devamı

Emeklilere 2.500 TL

İhtiyaç sahibi emeklilerin İstanbul kartlarına her ay, 2.500 TL destek ödemesi yapılacak.

Naci Görür yardım etti

“Afetlere Dirençli İstanbul” başlığı Prof. Dr. Naci Görür’ün ayrıntılı deprem raporu doğrultusunda hazırlandı.Kurum ve Görür geçtiğimiz aylarda bir araya gelmiş, deprem hazırlığını konuşmuştu. Çalışmalarda afet yönetimi başlığı Görür’ün görüşleri ışığında şekillendi.

650 km metro vaadi

Mevcut 328 olan metro hattını 2029’a kadar 650 kilometreye çıkacağız. 2034’te de bu uzunluğu 1004 kilometreye çıkarağız. Yenikapı-İncirli-Sefaköy hattını tamamlayarak Küçükçekmece ve çevre ilçelerdeki kardeşlerimizi rahatlatacağız. Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap metro hattında park et devam et duraklarıyla araç trafiğini olduğunca azaltacağız. Sultanbeyli metrosunu biz tamamlayacağız. Sabiha Gökçen-Kurtköy metro hattını tamamlayarak vatandaşlarımızın havalimanı bağlantısını sağlamış olacağız.

Haberin Devamı

Metrobüs hattı Silivri’ye uzayacak

* İlk 5 yılda, Avrupa yakasında 25,7 kilometrelik Çayırbaşı-Ayazağa-Levazım

* Dolmabahçe tüneli ile 11,6 km.’lik Kağıthane-Bayrampaşa Hal tüneli açılacak.

* Metrobüs filosuna her yıl 100 yeni araç, otobüs filosuna her yıl 250 yeni araç kazandırılacak.

* Metrobüse yeni hatlar eklenecek.

* Metrobüs hattı Silivri’ye uzayacak.

Öğrencilere 10 bin TL destek

Her mahalleye kreş hizmeti götürülecek; gece emekçileri ve acil durumlar için 7/24 nöbetçi kreş uygulaması başlatılacak. İlköğretim öğrencilerine ulaşım ücretsiz olacak. İlk kez evlenen gençlere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapılacak. Öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğal gaz desteği. Üniversite öğrencilerine 10 bin TL eğitim desteği verilecek.